Starostu i poslancov Devínskej Novej Vsi viaže etický kódex

17.7.2013
0
Páčil sa vám článok?

V Devínskej Novej Vsi sa miestni poslanci i starosta budú riadiť vlastným etickým kódexom. Rozhodlo o tom pondelkové zasadnutie miestneho zastupiteľstva. Návrh na používanie etického kódexu podporilo šesť z deviatich poslancov, ktorí sa zasadnutia 12-členného poslaneckého zboru zúčastnili.

"Odteraz bude musieť starosta a poslanci mestskej časti zverejniť a hodnoverne zdôvodniť, že nimi prijaté rozhodnutie sleduje verejný záujem," objasnil význam etického kódexu poslanec Rastislav Tešovič, ktorý takýto návrh predložil.

Podľa pravidiel kódexu budú musieť volení zástupcovia za každých okolností vierohodne zdôvodniť svoje majetkové pomery. "Súčasťou kódexu sú aj pravidlá vedenia volebnej kampane a otvorený vzťah k médiám," uviedol Tešovič.

Etický kódex podľa neho výrazne prispeje k zvýšeniu transparentnosti verejného života v Devínskej Novej Vsi. K tomuto názoru sa pripája a prijatie kódexu schvaľuje aj starosta mestskej časti Milan Jambor. Fakt, že návrh nepodporili všetci poslanci, komentovať nechcel, v tejto súvislosti povedal, že materiál bol predložený až na samotnom zastupiteľstve. "Podstatné je ale to, že tento dôležitý dokument máme a ja verím, že sa všetci ním budú aj riadiť," zdôraznil Jambor.

(TASR)

Páčil sa vám článok?