Mestská časť Lamač sa rozhodol ukončiť členstvo v ZMOS

30.6.2013
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský Lamač sa rozhodol k dnešnému dňu vystúpiť zo ZMOS-u. Svoje vystúpenie odôvodnil nesúhlasom so zmeneným zákonom o financovaní záujmových krúžkov a Centier voľného času (CVČ) a najmä jeho dopadom na mestskú časť. Novelu zákona hodnotí Lamač ako "zákon ZMOS".

Podľa novej právnej úpravy zákona nedostávajú peniaze na krúžky obce, kde ich deti navštevujú, ale tie mestá a obce, kde majú tieto deti trvalý pobyt. Podľa nového spôsobu financovania rozhodujú obce a mestá o tom, či pošlú peniaze centrám v okolitých obciach, kde ich deti chodia, prípadne ich použijú na iné účely. Výrazne sa tiež znížila dotácia na každé dieťa v CVČ.

"V rámci nového zákona a nového prepočtu sme prišli o tisícky eur, s čím sa musíme boriť," uviedol starosta Lamača Peter Šramko (KDH). Pripomenul, že mestská časť už v apríli musela navýšiť objem peňazí z rozpočtu mestskej časti na činnosť obecnej škôlky a školského klubu v ZŠ na Malokarpatskej ulici. V prípade normatívu na dieťa v predškolskom zariadení zvýšili príspevok na 1626 eur, v prípade žiaka v rámci činnosti ŠK na 215 eur.

Vzhľadom k týmto okolnostiam Lamač hodnotí podporu novely zákona zo strany ZMOS-u ako krok, ktorý nechráni jeho záujmy. "Poslanci preto pochopili, že nemá zmysel v ZMOS-e zostávať," uviedol Šramko. Lamač sa rozhodol ukončiť členstvo v združení k dnešnému dňu.

ZMOS rozhodnutie Lamača rešpektuje. Zároveň ho ale prekvapuje dôvod, ktorý Lamač k tomuto kroku viedol. Novela zákona o financovaní záujmových krúžkov a CVČ podľa ZMOS-u priniesla do vecí poriadok. "Dlhodobo sme túto novelu žiadali, aby sa zabránilo zneužívaniu  finančných prostriedkov určených pre rozvoj voľnočasových aktivít detí a vytvorila sa efektívna možnosť kontroly ich použitia," uviedla hovorkyňa ZMOS-u Marta Bujňáková, ktorá dodala, že predchádzajúca podoba tohto zákona takéto možnosti neposkytovala.

(TASR)

Páčil sa vám článok?