Miestni poslanci kritizovali zimnú údržbu v Karlovej Vsi

23.1.2013
0
Miestni poslanci kritizovali zimnú údržbu v karlovej vsi - snezenie_karlovka
Páčil sa vám článok?

Poslanci Miestneho zastupiteľstva v Karlovej Vsi nie sú spokojní s výkonom zimnej údržby v mestskej časti. Kritizovali napríklad čistenie komunikácií na Dlhých dieloch, či v okolí Púpavovej ulice. Na dnešnom zastupiteľstve sa preto pýtali aj na to, ako úrad mestskej časti postupuje voči firme, ktorá zimnú údržbu zabezpečuje.

Zimnú údržbu zabezpečuje pre Karlovu Ves firma J&T Facility Managment. "Je to víťaz elektronickej aukcie na dodávku týchto služieb, ktorý ponúkol najnižšiu cenu," uviedol prednosta miestneho úradu v Karlovej Vsi Rastislav Velček. Zároveň však priznal, že s výkonom zimnej údržby nie sú úplne spokojní. Poslanec Jaromír Šíbl (bez politickej príslušnosti) sa pýtal, či mestská časť zabezpečí schodnosť komunikácií, ak ich nezabezpečí vykonávateľ zimnej údržby, alebo správca budovy. "Chcel by som aj vedieť, či mestská časť aj ukladá pokuty za nesplnenie tejto povinnosti," pýtal sa Šíbl.

"Vykonávateľovi zimnej údržby sme už uložili prvú pokutu v sume necelých 700 eur. Verím, že to bude mať výchovný, preventívny charakter, nech to vykonávateľ berie ako upozornenie, že pokuta sa môže zvýšiť," odpovedal mu Velček. Správcov  obytných budov podľa Velčeka mestská časť najprv upozorní a žiada rýchlu nápravu. "Nechceme im dávať hneď pokutu, sú to peniaze obyvateľov." Až keď nie je náprava urobená, mestská časť je pripravená pristúpiť k pokutám. Podľa jeho slov situáciu pracovníci úradu neustále monitorujú.

V kritických prípadoch sa o schodnosť komunikácií starajú aj zamestnanci samosprávy. "Bolo tak napríklad v kritických dňoch – 14. a 17. januára, keď bol v Bratislave vyhlásený druhý kalamitný stupeň," uviedol Velček a ako príklad spomenul solenie úseku a priechodu pre chodcov pred Spojenou školou Tilgnerova.

Na poznámku poslankyne Dagmar Hladkej (bez politickej príslušnosti), že najlepšie by bolo riešiť zimnú údržbu formou verejnoprospešných prác, Velček odpovedal, že mestská časť využíva možnosť zamestnať ľudí vo výkone trestu, ktorí dostali trest povinnej práce. Dlhodobo nezamestnaní sa podľa neho neosvedčili. "Títo ľudia už nemajú pracovné návyky a nie sú spoľahliví. Stáva sa, že niekedy neprídu a stáva sa aj to, že keď prídu, sú pod vplyvom alkoholu," uviedol Velček a dodal, že realizovanie zimnej údržby na prístupe a zodpovednosti takýchto ľudí nemožno stavať.

(TASR)

Páčil sa vám článok?