Petržalka bude musieť na budúci rok zvažovať priority

18.12.2012
0
Páčil sa vám článok?

Starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan očakáva náročný rok 2013, mestská časť však chce investovať do priorít, ktoré si vytýčila. Sú medzi nimi budovanie športovísk i rekonštrukcia školských a kultúrnych zariadení. Bajan priznal, že plány ovplyvnia reálne príjmy mestskej časti.

"V našich plánoch je plaváreň i športová hala na Dudovej, takisto chceme rekonštruovať Dom kultúry Zrkadlový háj tak, aby nebol zatvorený a pokúsime sa opraviť časť vecí vo výške 500.000 eur na našich školách," uviedol Bajan. Medzi ďalšie investičné zámery patrí aj oblasť parkovania v Petržalke. "Nevyhnutne potrebujeme doplniť aj stroje na kosenie a čistenie verejných priestorov," dodal.

Starosta Petržalky si je vedomý toho, že priority rozpočtu sa v priebehu roka môžu meniť. "Jednak sme zraniteľní z hľadiska vlastných príjmov, ale aj z hľadiska legislatívy štátu," povedal Bajan s tým, že do štruktúry rozpočtu môže prehovoriť aj plánovaný audit verejnej správy v roku 2013. "To môže znamenať prehodnotenie kompetencií a financií samospráv."

Bajan pripomenul, že rozpočet a investičné priority Petržalky ovplyvní aj to, že bratislavské mestské zastupiteľstvo neschválilo zníženie solidarity v prospech malých mestských častí Bratislavy. "Z našich peňazí sa tak skladáme na fungovanie siedmich iných samospráv," uviedol Bajan.

V prípade potreby nevylúčil odpredaj majetku mestskej časti a pripustil aj to, že mestská časť sa bude riadiť tým, čo je skutočne nevyhnutné. "Je možné, že budeme zvažovať, čo je priorita. Ak by som mal robiť lávku cez Chorvátske rameno a nemal by som pre ňu peniaze na kosenie, urobím to kosenie."

Bajan dodal, že by nechcel zasahovať do sociálneho štandardu. Ambíciou je nezvyšovať stravné pre seniorov ani poplatky v zariadeniach sociálnych služieb. "Toto by sme mohli udržať, ak príjmová časť bude v poriadku," dodal Bajan.

(TASR)

Páčil sa vám článok?