Rodičia žiadajú, aby ceny obedov preveril kontrolór

13.12.2012
0
Páčil sa vám článok?

Ceny obedov v školských jedálňach bratislavského Starého Mesta má preveriť miestny kontrolór. Žiada to skupina rodičov, ktorých zástupcovia vystúpili na rokovaní staromestského miestneho zastupiteľstva.

Do podateľne už vraj dali aj žiadosť. Starostke Tatiane Rosovej (SDKÚ-DS) prišli povedať, že vysúťažená cena za obedy je vyššia, ako v niektorých dotknutých školách v súčasnosti.

Pri súťaži sa vychádzalo z ceny 2,79 eura za obed. Mestská časť finančnú analýzu nerobila, vychádzala z údajov z finančného oddelenia a Všeobecne záväzného nariadenia. Rodičia starostku upozornili, že cena je priemerná pre všetky staromestské základné a materské školy. Všetkých škôl z tohto priemeru sa ale koncesia netýka.

"Škarniclova, Hlboká, Mudroňova, Dubová, Heydukova, Vazovova, Grösslingova, Ferienčíkova," menovala dotknuté školy Katarína Bujňáková, členka Rady školy na Mudroňovej ulici. Na väčšine z nich podľa jej slov priemerná cena na obed ani zďaleka nedosahuje 2,79 eura. "A dokonca je nižšia, ako vysúťažená cena 2,17 eura, takže informácie o úspore 300.000 eur sa ukazujú ako nepravdivé," podotkla.

Presné čísla o všetkých nákladoch na obedy zatiaľ mestská časť nevie. Starostka priznala, že o počty sa až tak samospráva nezaujímala, nebolo to vraj jednoduché. Poverila tým teraz nové vedenie finančného oddelenia. "Dopracúvame sa k podrobnému prepočtu všetkých nákladov, ktoré sa dajú započítať do ceny jedného obeda. Toto všetko bude predložené miestnemu zastupiteľstvu a verejnosti, aby bolo zrejmé, či je ponuka výhodná," sľubovala.

"Som sklamaná z toho, že sa robia finančné analýzy až teraz. Ide sa robiť akcia za 5 miliónov," ozvala sa matka dcéry zo školy na Hlbokej ulici. "Volila som vás." Starostky sa zastal poslanec Peter Osuský (OKS). "Vzhľadom na neoddeliteľnosť vodomerov, plynomerov a elektromerov v našich školských kuchyniach je doteraz absolútne zvykovo a tradične založené zúčtovanie. Je neľahké zistiť, koľko skutočne na energiách a iných nákladoch spotrebúvajú," vysvetlil.

Od rodičov sa ozývali obavy o to, že cena obedov stúpne, že ich deti nedostanú zdravú a kvalitnú stravu a že kuchárky im vyhodia z práce. "Viete si predstaviť zmluvu, ktorá niekoho zbaví zákonných povinností? Aká by mohla byť tá zmluva, aby sa tým zrušili hygienické, zdravotné a iné potravinové normy?" pýtal sa Osuský.

Tender sa týka šiestich základných škôl a štyroch materských. V základných školách za obed rodičia zaplatia 2,17 eura, v materských 2,55 eura. Spoločným nákupom potravín má víťazná firma City Gastro ušetriť a zrekonštruovať tak jedálne v niektorých školách.

(TASR)

Páčil sa vám článok?