Mestskí poslanci chcú vyhnať poľovníkov z ostrova Sihoť

27.10.2012
0
Mestskí poslanci chcú vyhnať poľovníkov z ostrova sihoť - Sihot cha1
Páčil sa vám článok?

Poľovníci napokon možno nebudú mať prístup na chránený ostrov Sihoť. Mestskí poslanci totiž chcú, aby primátor Milan Ftáčnik (nezávislý) oslovil príslušné orgány štátnej správy a riešil s nimi problém poľovného revíru na ostrove. Čas má na to do konca roka.

"Poľovníkov treba odtiaľ vyhnať," myslí si poslanec Peter Lenč (KDH), ktorý dal návrh na uznesenie. Z prítomných 26 bratislavských poslancov zaň vo štvrtok (25.10.) zahlasovali všetci.

Uznesenie prijali poslanci po tom, čo Marian Greksa (SaS) upozornil poslanca a zároveň prednostu Krajského úradu životného prostredia (KÚŽP) Petra Hanulíka (Smer-SD) na to, že na ostrov chodia nielen poľovníci, ktorí to majú dovolené, ale aj tí, ktorí to dovolené nemajú. "Nedala by sa teda výnimka zrušiť? Bojíme sa cyklistov, že by tam mohli niečo urobiť s vodnými zdrojmi, možno by bolo dobré, ak by sme odtiaľ vyhnali aj poľovníkov," podotkol. Tých na ostrov pustili ešte v roku 2007 štátne lesy, ktorým územie ostrova patrí. Bratislavskej vodárenskej spoločnosti patria len vodárenské zdroje, pozemky okolo nich či cesty.

"Ja si všeobecne myslím, že v tomto areáli by nemali existovať žiadne výnimky, je to najvyšší stupeň ochrany, nemal by tam chodiť žiaden poľovník, žiaden cyklista," reagoval Hanulík. Ako poslanec však tvrdí, že keď sa zvýši bezpečnosť studní, cyklistov by tam pustiť mohli.

Za dočasné vpustenie cyklistov na ostrov Sihoť bola aj petícia, ktorú vo štvrtok doručil Greksa primátorovi Ftáčnikovi za klub SaS aj starostku Devína Ľubicu Kolkovú. Vedenie cyklotrasy mimo Sihote, ktoré poslanci schválili v septembri, bolo podľa nich len prázdne gesto a nákladná cyklotrasa sa nevybuduje. Na primátora sa obrátili s výzvou, aby povedal, z akých prostriedkov a kedy sa cyklotrasa vybuduje a tiež, aby ich oboznámil s alternatívou ďalšieho postupu v prípade, že sa s budovaním navrhovanej trasy nezačne do konca roka 2013. "Odpoveď príde v novembri," reagoval Ftáčnik s tým, že poslancom o mesiac na rokovanie predloží spôsob vysporiadania s vlastníckymi vzťahmi aj informáciu o cene cyklotrasy.

K dočasnému vpusteniu cyklistov na ostrov chceli SaS vyvolať tiež verejnú diskusiu s občanmi a odbornou verejnosťou najneskôr do konca tohto roka. Súčasná alternatíva totiž posiela cyklistov na nebezpečnú Devínsku cestu. Primátor tvrdí, že sa ešte poradia. "Vedeli sme, že nebudeme mať náhradnú obchádzkovú trasu, preto sme zrealizovali úpravu Devínskej cesty v tom zmysle, že sme vyznačili tzv. cyklopiktogramy a osadili radary, ktoré vodičom oznamujú, že idú rýchlejšie," dodal Ftáčnik.

(TASR)

Páčil sa vám článok?