Vajnory potrebujú rozšíriť kapacity základnej a materskej školy

12.7.2012
0
Páčil sa vám článok?

Tým, že sa na Čiernej Vode (časť Chorvátsky Grob, okres Pezinok) intenzívne stavia bez riešenia dopravnej infraštruktúry a dokonca aj bez občianskej vybavenosti, mestská časť Vajnory pociťuje vysoký tlak na obsadenosť dvoch miestnych základných škôl (ZŠ) a škôlky. Potrebovali by rozšíriť ZŠ aspoň o štyri triedy.

Ani nová materská škola pre 120 detí, na ktorú si Vajnory zobrali úver a stále ho splácajú, už po dvoch rokoch kapacitne nestačí vyhovieť všetkým záujemcom. „Tu by sa hodila skutočne podpora štátu proklamovaná súčasnou vládou na výstavbu základných či materských škôl, lebo obce a mestá na ne nemajú prostriedky," povedal starosta Vajnôr Ján Mrva pre TASR.

Miestna samospráva hľadá riešenie, ako zvýšiť kapacitu MŠ. „Po našich rokovaniach s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva sa nám podarilo vybaviť na školský rok 2012/2013 výnimku na prevádzku našej MŠ. Celkový počet bude 122 detí, čo je o 12 viac, ako je súčasná kapacita. Deti sa budú do škôlky prijímať na základe schváleného všeobecne záväzného nariadenia a keď budú splnené podmienky BOZP, výchovy, hygieny a až po súhlase rady školy," uviedol Mrva.

Umiestniť každé dieťa vo vajnorskej materskej škole však nebude možné. „Realita je taká, že na školský rok 2012/2013 nebolo možné 42 detí z kapacitných dôvodov do materskej školy prijať, a to i napriek tomu, že od septembra rozbieha svoju činnosť i cirkevná materská škola Jána Pavla II, ktorá má kapacitu 30 detí. Mestská časť Vajnory si uvedomuje závažnosť celej situácie a nechce pred týmto problémom zatvárať oči, ignorovať svojich občanov a tváriť sa, že sa v celej veci nedá nič robiť," dodal starosta.

Vajnory sa inšpirovali susednou obcou Chorvátsky Grob, ktorá prenajala dve miestnosti v obchodnom dome Monar a prerobila ich na herne a rieši tak podobnú situáciu s neumiestnenými deťmi v existujúcich materských školách. Starosta Mrva prišiel s iniciatívou prenajať priestory buď od mestskej časti Rača v lokalite Rendez, alebo od Stredného odborného učilišťa elektrotechnického na Rybničnej ulici. Po prestavbe by v týchto priestoroch mohli vzniknúť chýbajúce triedy škôlky. „Všetci rodičia neprijatých detí spolu s rozhodnutím o neprijatí dostali aj informačný list, v ktorom mohli vyjadriť svoj názor s navrhovaným riešením, teda súhlas respektíve nesúhlas s umiestnením svojho dieťaťa v navrhovaných prenajatých priestoroch. Zo 42 oslovených rodičov sa však vyjadrilo iba 11. Sedem rodičov s návrhom súhlasilo a zvyšní štyria záujem neprejavili. Keďže drvivá väčšina rodičov neprejavila záujem o náhradné riešenie, mestská časť predbežne s majiteľmi priestorov rokovať nebude. V hľadaní nových alternatív, ako umiestniť čo najväčší počet detí v škôlke, však bude miestny úrad spolu s poslancami pokračovať ďalej," doplnil Mrva.

(TASR)

Páčil sa vám článok?