Petržalka prehodnotí pravidlá prevádzky pre letné terasy

11.7.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka chce prehodnotiť pravidlá prevádzky pre letné terasy. Zamerať sa chce najmä na prípravu nových pravidiel prevádzkovej doby tak, aby vznikol kompromis medzi podnikateľmi, návštevníkmi prevádzok a Petržalčanmi. Či sa predĺži alebo skráti bude závisieť od výsledkov monitoringu.

"Pozrieme sa aj na to, ako je to v iných mestských častiach, nechceme predsa, aby sa tí, čo už nebudú môcť ostať v bare niekde inde, presunuli do Petržalky a aby sa z nej stala nočná nalieváreň," povedal starosta mestskej časti Vladimír Bajan.

Petržalka vonkajšie posedenia prevádzkovateľom povoľuje za splnenia určitých podmienok do 21.00 h. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) schválili poslanci ešte v roku 2006. Mestská časť chce teraz celý systém oprášiť a prispôsobiť súčasným podmienkam. "Nielen letné terasy, ale aj samotné prevádzky sú často terčom kritiky a sťažnosti Petržalčanov, a to zväčša kvôli prevádzkovej dobe, rušeniu nočného pokoja či znečisťovania okolia ich návštevníkmi," podotkla petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová.

V novom VZN by malo byť zohľadnené napríklad to, či je prevádzka súčasťou bytového domu, alebo sa nachádza v samostatnom objekte, ako podnikateľ dodržiava predpisy, prevádzkovú dobu či udržiava čistotu a poriadok vo svojom okolí. Ak pôjde o prevádzku v bytovom dome, samozrejmosťou by podľa hovorkyne malo byť vyjadrenie správcu, respektíve výboru vlastníkov bytov a nebytových priestorov. "Len objektívnejšími kritériami, pravidelnou kontrolou a vzájomným rešpektom môžeme dosiahnuť aj v tejto oblasti posun k lepšiemu," dodal Bajan.

Pracovníci miestneho úradu v spolupráci s mestskou a štátnou políciou budú najmä teraz v lete častejšie kontrolovať dodržiavanie platných predpisov na terasách, aj v samotných prevádzkach.

(TASR)

Páčil sa vám článok?