Lúku na Kráľovej hore si mesto od investora prenajme

29.6.2012
0
Lúku na kráľovej hore si mesto od investora prenajme - Kralova hora
Páčil sa vám článok?

Za lúku na Kráľovej hore dostane spoločnosť J&T Real Estate pozemky v Petržalke a v Ružinove. Zatiaľ ich však nezamení, ale prenajme na 30 rokov. V zmluve bude aj záväzok investora obstarať územný plán a oddlžiť Devín. Po vyše dvojhodinovej diskusii to vo štvrtok schválili mestskí poslanci.

"Pre obyvateľov sme zachránili 20 hektárov zelene," povedal primátor Milan Ftáčnik po hlasovaní. Zastupiteľstvo o zámene diskutovalo už osem mesiacov, odkedy občania zvonili Ftáčnikovi budíkmi na magistráte a spísali petíciu s 22.000 podpismi. V súvislosti so zamieňanými pozemkami dlho vyčítali, že nie sú rovnocenné a mesto môže viac stratiť ako získať. Za lúku na Kráľovej hore J&T Real Estate dostane dva pozemky v Ružinove pri letisku a niekoľko pozemkov v Petržalke. Časť z nich má v správe najväčšia mestská časť, to sú záhrady, zvyšné pozemky spravuje mesto. Nachádzajú sa v lokalitách Černyševského a Bosákova ulica, Pri Seči, Kočánkova ulica a na Námestí hraničiarov. Mesto vyňalo zo zoznamu pozemok, na ktorom chce Petržalka vybudovať verejnú plaváreň. Petržalskí poslanci sa v utorok 26. 6. 2012 na rokovaní miestneho zastupiteľstva vyjadrili, že odňať pozemky zo svojej správy nechcú. Starostovia Petržalky a Ružinova s prenájmom pozemkov súhlasili.

Do nájomnej zmluvy pribudnú dve zmeny. Prvou je záväzok investora, aby sa začalo s obstarávaním zmien a doplnkov územného plánu. J&T Real Estate nie je proti a územný plán by tak mohli podľa Ftáčnika v prospech rekreácie na Kráľovej hore zmeniť do roka a pol. Druhou zmenou je oddlženie mestskej časti Devín, ktorá je v nútenej správe. Dnes ráno vznikla dohoda, že J&T Real Estate odpustí Devínu dlh vo výške približne 15 miliónov eur. Devín má však aj ďalšie dlhy vo výške asi 6,6 milióna eur.

Pozemky na Kráľovej hore by si malo mesto najprv prenajať na 30 rokov. Po uplynutí tohto času sa automaticky zamenia. Chce sa tak vyhnúť poplatkom, na ktoré teraz nemá. "O 30 rokov sa buď taký poplatok nebude platiť, alebo mesto bude v takej kondícii, že to proste zaplatí," domnieva sa primátor s tým, že teda nie potom, ale teraz sa dohodne, že sa majetky vymenia. Cena prenájmu je na rok v oboch prípadoch približne 850.000 eur, mesto za Kráľovu horu zaplatí asi o 700 eur ročne viac. Hodnota Kráľovej hory je 18,5 milióna eur.

Dlhodobý prenájom pozemkov však nie je podľa predsedníčky petičného výboru Lívie Poláchovej dostatočne vysvetlený a odkomunikovaný so všetkými stranami. Rozhodnutie chcel preto výbor odložiť. V aprílovej zmluve podľa Poláchovej chýbala príčina zámeny pozemkov či oprávnenia užívať lúku verejnosťou bez súhlasu vlastníka. Tú novú mesto na internet nezverejnilo, takže ju nemali ani poslanci, za čo sa Ftáčnik ospravedlnil.

Poslanci o probléme diskutovali aj na zastupiteľstve v apríli. Po dohode s poslaneckými klubmi však materiál stiahli.

(TASR)

Páčil sa vám článok?