Socha Márie Terézie Štúra z námestia nevytlačí

27.6.2012
0
Páčil sa vám článok?

Súsošie štúrovcov ostane na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave. Vytlačiť ho odtiaľ chcel monument Márie Terézie. Dnes o tom rozhodli mestskí poslanci. Za umiestnenie oboch pamätníkov na námestí vznikli petície.

Replika jazdeckého súsošia Márie Terézie mala opäť stáť na mieste, kde bola aj v rokoch 1897 až 1921. Potom ju odtiaľ strhli československí legionári. Dvojmetrový hlinený model chcel na miesto súsošia štúrovcov umiestniť Bratislavský okrášľovací spolok. Mestu napísal list a podnetom sa začala zaoberať komisia kultúry a ochrany historických pamiatok.

Matica slovenská reagovala a rozbehla petíciu s protestom proti premiestneniu súsošia štúrovcov z Námestia Ľudovíta Štúra. Podporilo ju vyše 11.000 obyvateľov. Pomník s mramorovým podstavcom a bronzovou tabuľou je však na námestí už od roku 1972 a stal sa tradičnou súčasťou Bratislavy.

V marci mesto dostalo ďalšiu petíciu, a to za návrat monumentu Márie Terézie na pôvodné miesto a dôstojný presun súsošia štúrovcov na Námestie slobody. Podal ju Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku a podpísalo ju vyše 5000 občanov.

Na hlavné mesto sa potom obracali viacerí občania, odborné organizácie, cirkvi, spolky a ďalšie inštitúcie. Premiestniť štúrovcov nechceli. Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave vypracoval k problematike odborný posudok a usúdil, že štúrovci by mali na námestí ostať.

Hlavné mesto v súčasnosti pripravuje Pravidlá postupu pri evidovaní, umiestňovaní, premiestňovaní a demontáži pomníkov, pamätníkov a umeleckých diel a evidovaní pamätných tabúľ v Bratislave a v spolupráci s Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave aj Koncepciu narábania s pomníkmi, pamätníkmi, výtvarnými dielami a pamätnými tabuľami na verejných priestranstvách v hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave."

(TASR)

Páčil sa vám článok?