Z Predstaničného bude od augusta Námestie Franza Liszta

27.6.2012
0
Z predstaničného bude od augusta námestie franza liszta - Predstanicne
Páčil sa vám článok?

V Bratislave zmenia od augusta svoj názov dve námestia. Z Predstaničného námestia sa stane Námestie Franza Liszta a Námestie M. R. Štefánika premenujú na Nábrežie M. R. Štefánika. Nové názvy dnes jednohlasne schválili mestskí poslanci.

Staré Mesto sa rozhodlo zmeniť názov námestia z viacerých dôvodov. Minulý rok sme si pripomenuli 200. výročie narodenia uhorského hudobného skladateľa, klaviristu, dirigenta a učiteľa Franza Liszta. Ten už ako deväťročný koncertoval v bratislavskom paláci Leopolda De Pauliho, na jeho budove je umiestnená aj pamätná tabuľa. Navrhované verejné priestranstvo sa nachádza pred hlavnou železničnou stanicou, kde sa v roku 1899 nachádzala Liszt Ferenc utca. Dnes je obyvateľom známa ako Čajkovského ulica.

Námestie M. R. Štefánika bolo schválené všeobecne záväzným nariadením hlavného mesta minulý rok. Mesto však dostalo 77 podnetov, aby bolo po generálovi pomenované aj nábrežie Dunaja. K pomenovaniu priestranstva podľa prvého československého ministra vojny sa priklonilo okrem občanov aj niekoľko celonárodných inštitúcií a osobností, medzi nimi aj predseda Matice slovenskej Marián Tkáč či primátorka Brezovej pod Bradlom Eva Ušiaková. Pomenovanie sa tak rozšírilo a zmenilo na nábrežie. Nový názov bude teda zahŕňať nielen súčasné Námestie M. R. Štefánika, ale aj promenádu medzi Euroveou, Dunajom, Mostom Apollo a Starým mostom.

Miestne zastupiteľstvá v oboch mestských častiach zmeny názov námestí už odobrili. Staromestské vlani v novembri, ružinovské tento rok v máji.

Podľa zákona o obecnom zriadení sa určujú názvy ulíc a verejných priestranstiev všeobecne záväzným nariadením. Nové označenia urobia mestské časti na vlastné náklady.

(TASR)

Páčil sa vám článok?