Vajnory sú úspešné v získavaní prostriedkov z eurofondov

27.6.2012
0
Páčil sa vám článok?

Získať prostriedky z eurofondov na investičné rozvojové projekty v Bratislavskom kraji, vrátane mesta Bratislava, nie je jednoduché. Nastavený Národný strategický referenčný rámec, platný do roku 2013, tento región diskriminuje, tvrdí predseda BSK Pavol Frešo.

Podľa Freša sú najbližšie mesiace kľúčové tak pre regióny, ako aj vládu SR, či sa podarí vo vzťahu k Bruselu nastaviť nové pravidlá čerpania eurofondov v nasledujúcom programovom období.

Napriek ťažkostiam sa obce, mestá i mestské časti v kraji snažia nájsť možnosti ako sa dostať k prostriedkom na projekty, ku ktorým má väčšinový zvyšok Slovenska otvorený prístup. Príkladom môže byť mestská časť Vajnory. "V máji sme podali žiadosť o získanie prostriedkov z Operačného programu Bratislavský kraj (OPBK) v hodnote 695.000 eur na Cyklotrasu Jurava po viac ako ročnej príprave. Ide o rozšírený projekt z roku 2009, kedy sa riešilo prepojenie Vajnory - Svätý Jur - Rača. Vtedy sme žiadosť podali, ale bola neúspešná z dôvodu nedostatku financií na ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja. Teraz je tento projekt rozšírený o intravilánové cyklotrasy po uvedených obciach. Celková dĺžka je takmer 27 km. Vyhodnotenie ministerskou komisiou očakávame do konca septembra," uviedol pre TASR ekonomický poradca starostu Vajnôr Mário Schwab.

Vajnory boli už po druhý raz úspešné pri čerpaní peňazí na obnovu kultúrnej zóny. "Prvú dotáciu sme získali v novembri 2011 na vypracovanie územného plánu zóny Šúty v hodnote 8200 eur, a teraz v marci 2012 sme získali 4000 eur. Tieto peniaze síce nepokrývajú celkové náklady na vypracovanie regulatívov územia, ale významne pomôžu nášmu rozpočtu a ušetrené prostriedky môžeme použiť na financovanie potrieb miestnej Základnej školy Kataríny Brúderovej," dodal Schwab.

Mestská časť získala dotácie aj na miestny rozhlas. "Tu sme boli úspešní po prvý raz. Žiadosť o dotáciu z prostriedkov zvýšeného výnosu z lotérií bola podaná na ministerstve financií do konca marca, respektíve ešte za bývalej vlády Ivety Radičovej. Podarilo sa nám získať čiastku 9900 eur, vďaka ktorej do konca augusta rozšírime vajnorský rozhlas o ďalších 10 hlásičov s asi 23 reproduktormi. Práve prebieha súťaž na dodávateľa," doplnil Schwab.

Vajnorská samospráva v rámci výzvy OP BK na revitalizáciu verejných priestranstiev pripravila a podala projekt na revitalizáciu Parku pod lipami. "Bol pripravovaný už dlhodobejšie, od roku 2010 a postupne dopracovaný, prerokovaný so stavebnou komisiou, schválený poslancami a v máji podaný na príslušnom ministerstve. Vyhodnotenie projektov z tejto výzvy očakávame koncom septembra. Hodnota projektu je 355.000 eur," povedal Schwab.

Z prostriedkov ministerstva vnútra Vajnory získali dotáciu 5000 eur na nové kamery v centrálnej zóne pri soche sv. Floriána. "To pokrýva takmer 60 percent nákladov na zriadenie ďalšej bezpečnostnej kamery s napojením na mestskú políciu. Projekt je realizačne pripravený do konca júla. Navyše z rozpočtu hlavného mesta Bratislavy plánujeme v tomto roku vybudovať a inštalovať ďalšie tri kamery cez MsP v lokalitách oboch základných škôl a v okolí Svätojurskej cesty," doplnil Schwab.

(TASR)

Páčil sa vám článok?