Bratislavčania dostávajú výmery na daň z nehnuteľností

25.5.2012
0
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch dostávajú Bratislavčania posledné platobné výmery na zaplatenie dane z nehnuteľností. Mesto ich postupne rozposlalo viac ako 180 000 majiteľom, ktorí majú dom, byt alebo pozemok na území hlavného mesta. Predpokladá, že po zvýšení dane tento rok získa takmer 54 miliónov eur.

V priebehu februára a marca mesto posielalo prvú etapu výmerov pre právnické osoby, v závere apríla a v máji posiela ďalšiu fyzickým osobám. "Musíme to robiť postupne, lebo treba brať do úvahy kapacitné možnosti pošty," vysvetlil hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Platobný výmer musí Bratislavčan zaplatiť do 15 dní od doručenia alebo prevzatia na pošte, lebo mesto výmery posiela doporučene. "Teda ak nie je Bratislavčan doma, musí si ho vyzdvihnúť na pošte," pripomenul Andrassy.

Mesto v závere minulého roka zvýšilo daň z nehnuteľností v priemere o 20 až 25 % . "Bratislavčan, ktorý je vlastníkom bytu o rozlohe 70 až 80 m2, zaplatí tento rok v porovnaní s tým predchádzajúcim o tri až štyri eurá viac," vypočítal Andrassy s tým, že výsledná suma závisí od toho, či má byt v Starom Meste alebo v okrajovej mestskej časti.

Do rozpočtu mesta po zvýšení dane tak tento rok pribudne o takmer 10 miliónov eur viac. "Je to jeden z nosných príjmov samosprávy na výkon jej funkcií," poznamenal Andrassy s tým, že mesto z dane zabezpečuje napríklad základné funkcie v oblasti dopravy, bezpečnosti a poriadku, ale peniaze sú využívané aj na opravu komunikácií či kosenie trávy.

Poslušnosť Bratislavčanov z hľadiska platenia tejto dane je dnes podľa hovorcu na úrovni takmer 100 % . "Evidujeme len 0,5 % neplatičov a spravidla ide o tých, ktorí sú v zložitej sociálnej situácií alebo o spoločnosti, ktoré sa dostali do konkurzu," vysvetlil. Menej solventným Bratislavčanom, starším občanom aj mnohopočetným rodinám preto mesto vychádza v ústrety. Umožňuje im rozdeliť si splátku dane z nehnuteľností do štyroch termínov. "Ide o takzvané kvartálne splátky, aby nemuseli zaplatiť daň v jeden deň," dodal hovorca.

Ak by Bratislavčan nedostal platobný výmer alebo by zistil určité nezrovnalosti, môže sa obrátiť na oddelenie miestnych daní a poplatkov bratislavského magistrátu, ktoré sídli v Petržalke na Blagoevovej ulici. Využiť tiež môže aj telefonický kontakt na konkrétneho príslušného správcu dane, ktorý zodpovedá za údaje na platobnom výmere. Daň z nehnuteľnosti môže zaplatiť nielen v pokladni hlavného mesta, ale aj poštovou poukážkou alebo bankovým prevodom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?