Výstava PREmenüDNV rieši problémové lokality v Devínskej

12.5.2012
0
Páčil sa vám článok?

V piatok 11. mája 2012 odštartovala v bratislavskej Devínskej Novej Vsi netradičná výstava návrhov a projektov PREmenüDNV II, ktorá chce obnoviť problémové lokality tejto mestskej časti. V F-centre na Istrijskej ulici potrvá do 15. júla.

Pre výstavu sa spojilo viacero umeleckých disciplín. "Architekti, dizajnéri a výtvarníci prinášajú riešenia, ako dať nevyužívaným alebo zanedbaným lokalitám nový význam, ale takisto chcú podnietiť záujem verejnosti o vlastné mestské prostredie," uviedol pre TASR architekt a autor projektu Daniel Šubín. Výstava sa zameria najmä na koncepciu parkovania, riešenie cyklotrás, obnovu nevyužívaných lokalít - rekreačné a viacúčelové zóny či exponované námestia. V rámci projektu sa priamo vo výstavnom priestore uskutoční aj cyklus tematických prednášok a tiež diskusia s verejnosťou a miestnym zastupiteľstvom. Na sprievodných workshopoch sa vytvoria diela, ktoré reagujú na prezentované architektonické koncepcie.

Projekt PREmenüDNV II nadväzuje na aktivity z roku 2009, kedy prišla miestna skupina architektov s predstavou riešenia prostredia Devínskej Novej Vsi. "V snahe predísť rôznym unáhleným koncepciám a s cieľom vyvolať diskusiu prezentovala "menü" návrhov pre stvárnenie vytypovaných lokalít," vysvetlil architekt. Dnes vznikla potreba iniciatívu oživiť aj kvôli aktivitám mestskej časti, ako výstavba Cyklomosta cez rieku Moravu či rôzne developérske a investičné zámery v okolí.

Popri diskusných fórach bude mať verejnosť možnosť vyjadriť sa k problematike aj na sociálnych sieťach a webovej stránke. Počas výstavy bude prebiehať vizuálna "menü-anketa", ktorá pomôže odhaliť záujem obyvateľov o jednotlivé riešenia. Jej výsledok bude prezentovaný verejnosti, miestnej samospráve aj potenciálnym investorom. Najperspektívnejšie riešenia by sa mali zrealizovať.
Výstavu podporila devínskonovoveská samospráva aj miestne organizácie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?