Na ConnectCity sa pri financovaní spája mesto s podnikateľmi

9.5.2012
0
Na connectcity sa pri financovaní spája mesto s podnikateľmi - Connectcity
Páčil sa vám článok?

Otvoriť diskusiu o spôsoboch financovania verejnej správy prostredníctvom verejno-súkromných partnerstiev chce podujatie ConnectCity v Bratislave.

"Jeho cieľom je dať dokopy podnikateľov a mesto. To znamená spojiť veci, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia, ale z pohľadu mesta súvisia veľmi," povedal dnes na otvorení podujatia primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, pod ktorého záštitou sa koná.

Podujatie je určené najmä podnikateľom, investorom, podporným inštitúciám a predstaviteľom verejnej správy. Práve im sú dnes prezentované konkrétne projektové, urbánne a rozvojové zámery. Jedným z nich je napríklad projekt The Spot, ktorý chce mladým ľuďom pomôcť rozbehnúť svoje nápady. "S týmto projektom sme sa už stretli a diskutovali o tom, čo by sme mohli pre túto komunitu urobiť. Sme pripravení vyjsť v ústrety," podotkol primátor s tým, že mesto plánuje napríklad vytvoriť  portál, ktorý by umožnil získať základné informácie o založení firmy a kontaktoch. "Pre toho, kto začína, môže byť aj takáto informácia kľúčová." Primátor zároveň pripomenul, že mesto nemá možnosť priamo ovplyvňovať podmienky pre podnikateľov. "Zo zákona na to nie sú veľké legislatívne nástroje," dodal.

Ďalším projektom, o ktorom sa dnes záujemcovia dozvedia viac, je Capstone-Opendata. Hovorí o tom, že mestá majú veľké množstvo dát, ktoré sú potenciálne zaujímavé. "Je to otázka ich sprístupnenia pre potreby kohokoľvek, ale najmä pre tých, ktorí by chceli na týchto dátach vymyslieť zaujímavé aplikácie a ponúknuť ich mestu, alebo na komerčné využitie," vysvetlil Ftáčnik. V rámci projektu sa takto v New Yorku zisťovala efektívnosť výjazdov požiarnikov na miesta požiaru.

Súčasťou prezentovaných projektov sú aj témy ako elektromobilita a alternatívne palivá alebo BA.lab, teda priestor, kde firmy či jednotlivci pracujú spoločne a prinášajú riešenia vo forme inovatívnych výrobkov a služieb. Podnikatelia sa dnes dozvedia viac aj o dotykových obrazovkách v meste. Prostredníctvom tohto nového multimediálneho informačného nástroja budú môcť návštevníci Bratislavy konzultovať svoje otázky o tom, kde sa najesť či prespať. Predstaví sa aj projekt Komunitné záhrady. Na vybranej ploche v rámci Bratislavy sa navrhne polootvorená komunitná záhrada. Každý zo zapojených partnerov bude mať možnosť pestovať si na pridelenom záhone vlastnú zeleninu. Na jeseň tohto roku sa tiež plánuje zrekonštruovať areál v Bratislavskom lesoparku - Pod horárňou Krasňany. Ten by sa mal doplniť výtvarnými prvkami počítačovej hry.

Podujatie zorganizoval bratislavský magistrát a Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania.

(TASR)

Páčil sa vám článok?