V Starom Meste sa rozbieha projekt bezpečných ihrísk

8.5.2012
0
V starom meste sa rozbieha projekt bezpečných ihrísk - Medicka2
Páčil sa vám článok?

Trčiace klince, rozvetrané lávky a betón pod hojdačkami sú už na detskom ihrisku v Medickej záhrade minulosťou. V apríli otvorila mestská časť vďaka partnerstvu so súkromným sektorom vynovené ihrisko, ktoré spĺňa všetky bezpečnostné normy, vrátane povrchu, ktorý tlmí pád. Teraz majú prísť na rad ďalšie ihriská v správe Starého Mesta.

Prvé bude monitorovanie stavu a zisťovanie potrieb rodičov, s ohľadom na bezpečnosť. To by sa malo diať v spolupráci s Rodinným centrom Prešporkovo.

"Sme na začiatku," uviedla starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová. "Bezpečnosť detí dlho nepatrila medzi priority a preto už ihriská nezodpovedali ani normám Európskej únie. Mnohí chcú, aby bolo Staré Mesto príjemným miestom na život pre mladé rodiny, ale nič pre to nerobia. Mamičky sa radšej chodievali hrávať s deťmi do iných mestských častí," skonštatovala.

Zmenu víta aj rodinné centrum Prešporkovo. "Je úžasné vidieť, akou rýchlosťou sa podarilo zrealizovať prvú etapu rekonštrukcie detského ihriska v Medickej záhrade. Prešporkovské mamičky sa veľmi tešia zo všetkých aktivít, vďaka ktorým sa stáva naše prostredie bezpečnejšie a príjemnejšie na život. Vážime si všetkých, ktorí majú aktívny záujem. Veríme, že vďaka spolupráci samosprávy, súkromného sektora a dobrovoľníckej práci, nielen rodín z Prešporkova, bude Staré Mesto miestom pre hry a život našich detí," povedala za štatutárne zástupkyne RC Prešporkovo Lenka Černáková.

Mestská časť vďačí za nové ihrisko sponzorovi, firme Dell, ktorá jeho rekonštrukciu financovala. V prvej etape renovácie ihriska v Medickej záhrade bolo prioritou hlavne inštalovanie nových prvkov pre najmenšie deti. V ďalšej sa nevylučuje rozšírenie možností aj pre deti školského veku, hoci záhrada tejto vekovej skupine poskytuje priestor na rozľahlých trávnatých plochách, kde si môžu zašportovať a oddýchnuť celé rodinky. Doteraz tu totiž chýbali najmä prvky pre menšie deti, čo sa Staré Mesto rozhodlo urýchlene riešiť.

Model partnerstva so súkromným sektorom sa Staré Mesto snaží v prípade oživenia Medickej záhrady realizovať už rok. "Samozrejme, privítame iniciatívu budúcich partnerov a rodičov aj v tejto oblasti. Nakoniec, veď prvotný impulz na zmenu k lepšiemu vyšiel tiež od mamičky – herečky Petry Polnišovej, ktorá na ihrisko v Medickej záhrade so svojím synom chodieva a ktorá mala strach o jeho bezpečnosť," pripomenula Rosová. Herečka sa stala tvárou projektu a zúčastnila sa aj otvorenia ihriska 19. apríla.

Rekonštrukcie ihrísk majú za cieľ v prvej fáze odstrániť zlé, pokazené a zastarané hracie prvky a neskôr chce Staré Mesto ihriská rozvíjať - v duchu dnešných bezpečnostných noriem. TASR informoval hovorca mestskej časti Tomáš Halán.

(TASR)

Páčil sa vám článok?