Na zápis Gerulaty do zoznamu UNESCO dostali dotáciu

11.4.2012
0
Páčil sa vám článok?

Dotáciu vo výške 20 000 eur dostala na tento rok bratislavská mestská časť Rusovce z Ministerstva kultúry SR. Slúžiť má na obstaranie územného plánu zóny, ktorý je potrebný k tomu, aby mohol byť rímsky vojenský tábor Gerulata zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

"Zámer zapísať Gerulatu do UNESCO nesie so sebou viaceré povinnosti. Jednou z nich je aj určenie ochrannej zóny pamiatky a stanovenie podmienok rozvoja v jej rámci," uviedla prednostka miestneho úradu Oľga Gáfriková. Celková cena územného plánu zóny sa odhaduje na 40 000 eur.

Zmluvu o poskytnutí dotácie dostala samospráva koncom marca, vtedy začala aj prípravné práce. "Spočívajú vo výbere odborne spôsobilej osoby na obstarávanie územného plánu, ktorá pripraví zadanie a dohliada na celý proces prípravy dokumentov. Druhou časťou je výber odborne spôsobilej osoby na verejné obstaranie samotného spracovateľa územného plánu," vysvetlila Gáfriková.
Tento rok plánuje mestská časť vypracovať 1. etapu územného plánu zóny. Je treba pripraviť a schváliť zadanie, ako aj vykonať časť práce na spracovaní plánu. Stáť by to malo 21 800 eur, pričom 95 percent platí ministerstvo kultúry a päť percent mestská časť. Rozpočet je však orientačný, jeho presná suma bude známa až po verejnom obstarávaní a mestská časť predpokladá konečnú cenu nižšiu. V roku 2013 sa bude vypracovávať 2. etapa, ktorá je zatiaľ rozpočítaná na 20 400 eur. Aj na tú plánujú Rusovce žiadať dotáciu.

Slovenská republika navrhuje Gerulatu zapísať do zoznamu UNESCO v rozsahu, v akom je dnes vyhlásená národná kultúrna pamiatka (NKP), teda v hraniciach sprístupnenej expozície Múzea mesta Bratislava. Väčšia časť tábora je však skrytá pod zemou na okolitých parcelách. "Vždy sa hovorí aj o tom, že rímsky tábor bol rozsiahlejší. Ľudia majú obavy, že ak sa územie NKP v budúcnosti rozšíri, budú mať obmedzené vlastníctvo pozemkov," poznamenal starosta Dušan Antoš. Sprísnenie podmienok by teda znamenalo, že na území nebudú môcť vznikať nové stavby, ktoré by pamiatky poškodili alebo k nim zamedzili prístup.

Priestor, na ktorom je umiestnená expozícia múzea, je vo vlastníctve mesta. To bude podľa primátora Milana Ftáčnika hľadať riešenia aj v prípade nejakých zámenných zmlúv. "Nesiahame nikomu na jeho majetok, ale uvedomujeme si, že ten priestor je cenný," dodal Ftáčnik. Samospráva už k tejto téme zorganizovala dve stretnutia s obyvateľmi. Podľa Gáfrikovej súčasťou spracovania územného plánu zóny budú verejné stretnutia. Obyvateľov o nich bude mestská časť včas informovať.

Definitívne o zápise rozhodne Výbor svetového dedičstva. Návrh na zápis do UNESCO môže podať raz ročne iba členská krajina. Pamiatkový úrad SR pripravuje v spolupráci s Múzeom mesta Bratislava a mestskou časťou informačnú brožúrku pre obyvateľov o zápise Gerulaty do zoznamu UNESCO.

(TASR)

Páčil sa vám článok?