Petržalská samospráva zverejnila zoznam evidovaných psov

4.4.2012
0
Petržalská samospráva zverejnila zoznam evidovaných psov - Pes
Páčil sa vám článok?

Ako prvá zverejnila zoznam registrovaných psov mestská časť Petržalka. Deklarovala síce, že zverejní zoznam platcov miestnej dane za psa, napokon však zverejnila len zoznam psov. Mestská časť Rača, ktorá ohlásila zámer zverejniť zoznam platcov dane za psa, tak doteraz neurobila.

V petržalskom zozname psov, ktorých majitelia riadne prihlásili a platia aj daň, sú presná adresa, číslo psej známky, plemeno a farba psa. Petržalská samospráva sa tak vyhla prípadným sporom týkajúcim sa zverejnenia osobných údajov platcov dane, s čím sa borí práve račianska samospráva. Ako sme sa dozvedeli z miestneho úradu, Račania momentálne spracovávajú právnu analýzu, za akých podmienok a v akom rozsahu by bolo možné zverejniť informácie, aby nebol porušený zákon o ochrane osobných údajov.

V Petržalke to už, zdá sa, vyriešili. Nezverejnili teda zoznam platcov dane, ale zoznam psov. „Podľa prvých ohlasov sú zodpovední psičkári prekvapení, že napriek oveľa väčšiemu počtu psov v ich bytovom dome, platí za štvornohých miláčikov minimum majiteľov. V Petržalke evidujeme necelých 5300 psov, no ďalších 5000 -8000 psov majitelia na miestom úrade neprihlásili," uviedla hovorkyňa mestskej časti Mária Grebeňová-Laczová.

Zoznam psov ocenil aj obyvateľ z Röntgenovej ulice, ktorý vďaka nemu zistil, že psi, ktorí znečisťujú okolie ich domu, nie sú evidovaní a majiteľ neplatí za nich daň. „Na Röntgenovej ulice v Petržalke sú z nejakých 20 psov prihlásení dvaja, a to tí najmenší. Ako príklad za všetkých, pán z Röntgenovej 4 vlastní dvoch psov o veľkosti teliat, ktorých zásadne venčí bez vôdzky a, samozrejme, bez problémov neplatí dane, čím ušetrí 132,76 €. Je na čase aby si zodpovední položili otázku, či vykonávajú všetky svoje povinnosti," napísal nám.


POZRI: Prehľad evidovaných psov v Petržalke

Petržalka po istom čase vyhodnotí informácie, ktoré získa od obyvateľov a ak to bude potrebné, navrhne aj legislatívne zmeny. Možno očakávať, že k podobné kroku sa v krátkom čase odhodlajú aj ďalšie mestské časti. Petržalská samospráva im už ukázala, ako odhaliť „čierne psie duše", ktoré v Bratislave žijú bez toho, aby si ich majitelia plnili daňové aj povinnosti.

Slavo Polanský


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?