Najstaršia Bratislavčanka Gabriella Dillingerova má 103 rokov

3.4.2012
0
Najstaršia bratislavčanka gabriella dillingerova má 103 rokov - Dillingerova1
Páčil sa vám článok?

Najstaršia Bratislavčanka Gabriella Dillingerova sa v týchto dňoch dožíva 103 rokov. Pochádza z Trstenej na Orave a od roku 1945 však býva v centre Bratislavy. Recept pani Dillingerovej na dlhý život je jednoduchý: Nestresovať sa a chodiť často na prechádzky do prírody.

K najväčším záľubám pani Dillingerovej patrila turistika, prechádzky po lese, ale aj hudba a tanec. „Kým bol človek mladý a mohol chodiť po horách, to bolo najkrajšie. Ráno sme sotva vstali, hybaj batoh na chrbet a už sme štrádovali po horách,“ zaspomínala si najstaršia obyvateľka slovenskej metropoly. Celý život pracovala ako učiteľka, toto povolanie si, ako tvrdí, vybrala preto, lebo chcela byť s deťmi, učiť ich a byť so všetkými priateľská. Pani Dillingerova dodnes veľmi rada číta, lúšti krížovky a pozerá televíziu. „Najmilšia zábava mi bolo čítanie. Keď som prišla zo školy, ľahla som si na diván, knihu v ruke a už som bola het,“ uzatvára babička.

Pri príležitosti jej životného jubilea jej dnes zablahoželali bratislavský župan Pavol Frešo aj starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. „Celý dnešný prejav úcty bol aj ku všetkým starým ľudom, aby sa dobre s nami cítili, aby boli zdraví, aby sme im vytvárali podmienky také, aby aj tú svoju jeseň života mohli prežiť kvalitným životom,“ povedal pri tejto príležitosti župan Pavol Frešo. Recept pani Dillingerovej na dlhý život je aj zdravý pohyb na čerstvom vzduchu, tancovanie a hlavne dobrá myseľ. „Je to taký návod pre nás všetkých, menej sa rozčuľovať, viac sa pohybovať a mať rád život. To ďalšie silné posolstvo pre mňa je, že zdravá rodina môže vytvoriť najkvalitnejšie prostredie pre ľudí, ktorí sú starší. V tomto ich budeme podporovať či už ako župa alebo mestá a mestské časti, “ doplnil župan.

Gabriella Dillingerova sa narodila v roku 1909 ako štvrtá z piatich súrodencov. Ona sama mala tri deti, dnes má šesť vnúčat a 11 pravnúčat.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?