Mesto zverejnilo nové vizualizácie Starého mosta

21.3.2012
0
Mesto zverejnilo nové vizualizácie starého mosta - Starymost1
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava zverejnilo vizualizácie Starého mosta, ktorého rekonštrukcia je súčasťou prvej etapy Nosného systému mestskej hromadnej dopravy (NS MHD). Podľa primátora mesta ich treba brať ako predbežné, definitívna verzia sa dotvára.

Primátor predstavil kroky mesta pri 1. etape NS MHD a pripomenul, že harmonogram sa dodržiava a mesto teda podá predbežnú žiadosť o nenávratný finančný príspevok do konca marca. Od Európskej únie žiada približne 80 miliónov eur. "Musíme byť dôslední v čerpaní eurofondov," poznamenal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo s tým, že inak bude treba čakať roky, než sa ďalšia takáto investícia objaví na stole. Pripustil, že dopravná situácia v Bratislave je zlá a preto treba vyčerpať všetky zdroje, ktoré sú k dispozícii. "Nie je celkom zrejmé, ako rýchlo dokážeme urobiť nultý obchvat Bratislavy, ale to, čo je šanca v eurozdrojoch, ktoré sú limitované, je maximum ľudí na koľajovú dopravu," dodal. Projekt podľa neho pomôže nielen Bratislavskému, ale aj časti Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Po marci bude nasledovať odborná oponentúra na úrovni ministerstva dopravy a odborného poradcu Európskej komisie, spoločnosti JASPERS. Tie mestu pomôžu k tomu, aby dopracovalo žiadosť do finálnej podoby a podalo ju v júni.

Do integrovanej dopravy bude patriť aj prepojenie bratislavského predmestia a filiálky a teda potiahnutie železničných koľají, ktoré umožnia priviesť prímestskú dopravu do centra mesta. Ďalšou časťou by malo byť zahustenie vlakových zastávok z Devínskej Novej Vsi do centra mesta. Mesto tak využije vlakovú dopravu na vnútromestskú prepravu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?