Podľa starostov aj Bratislava potrebuje peniaze z eurofondov

15.3.2012
0
Páčil sa vám článok?

Postavenie mesta Bratislava v novom programovom období 2014-2020 charakterizovaného ako Európa 2020 by sa oproti súčasnej praxi v čerpaní európskych peňazí malo zásadne posilniť. To je jeden zo záverov rokovania Regionálneho združenia mestských častí Bratislavy zameraného okrem iného na prípravu 23. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

 „Musíme presadiť možnosť čerpania eurofondov aj pre Bratislavu a okolie," zdôraznil predseda regionálneho združenia, starosta mestskej časti Petržalka Vladimír Bajan. Z tohto dôvodu regionálne združenie vyzve primátora Bratislavy, aby v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom a hlavným mestom prehodnotili priority v rámci Operačného programu Bratislavský kraj s cieľom zdynamizovať čerpanie prostriedkov z eurofondov. Okrem toho do l5. mája sa má zvolať konferencia  zameraná na čerpanie európskych zdrojov v novom programovacom období.

Starostovia sa zaoberali aj požiadavkami, ktoré ZMOS navrhuje zakotviť v programe novej vlády. „Je potrebné, aby sme sa stali partnermi vlády a presadzovali také legislatívne zmeny, ktoré pomôžu územnej samospráve. Od novej exekutívy budeme chcieť jednoznačne počuť, aký je jej vzťah k samospráve," konštatoval starosta Bajan, ktorý je zároveň podpredsedom ZMOS. V súvislosti s potrebnými legislatívnymi zmenami na rokovaní zdôraznil predovšetkým potrebu zosúladenia zákona o Bratislave so zákonom o obecnom zriadení.

Legislatívne zmeny sú i jedným z bodov hlavného zamerania činnosti regionálneho združenia v tomto roku. Konkrétne sa chce usilovať o novelizáciu zákona o pozemných komunikáciách, ktorý by umožňoval samospráve (v Bratislave hlavnému mestu i mestským častiam) riešiť parkovaciu politiku, ako aj vyrubovať poplatok za parkovanie na území obce.

Medzi ťažiskové úlohy regionálneho združenia v tomto roku patrí riešenie situácie okolo zberu komunálneho odpadu a predovšetkým veľkorozmerného odpadu, hľadanie metód na zefektívnenie výberu miestnych daní v Bratislave, riešenie parkovania v meste. Od hlavného mesta bude požadovať pasportizáciu reklamných nosičov a digitalizáciu získaných dát pre potreby mesta a mestských častí, pričom ide o úlohu, ku ktorej sa primátor zaviazal na rokovaní regionálneho združenia v auguste 2011.

V diskusii starostovia ventilovali skúsenosti so zákonom 211 o prístupe k informáciám, ktorý mnohí, a to nielen radoví občania, často zneužívajú a zbytočne zaťažujú pracovníkov miestnych úradov. Rozličné skúsenosti majú v mestských častiach aj so zákonom o verejnom obstarávaní.

Pokiaľ ide o účasť na 23. sneme ZMOS, regionálne združenie naň delegovalo troch starostov, ktorí sú členmi Rady ZMOS - Vladimíra Bajana, starostku Podunajských Biskupíc Alžbetu Ožvaldovú a starostku Starého Mesta Tatianu Rosovú.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?