Mestské časti hlásia zatiaľ dobrú volebnú účasť

10.3.2012
0
Mestské časti hlásia zatiaľ dobrú volebnú účasť - Volby1
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské časti hlásia zatiaľ dobrú volebnú účasť. Ako TASR potvrdili mnohé z nich, určite pomohlo aj slnečné počasie. V Novom Meste počet tých, ktorí odvolili, už presiahol polovicu všetkých zaregistrovaných voličov. Novomestské volebné komisie preto zo skúseností očakávajú aj vyššiu volebnú účasť ako v predchádzajúcich parlamentných voľbách.

Dobrou volebnou účasťou sa môže pochváliť podľa starostu Pavla Škodlera aj malá mestská časť Jarovce, kde bol zriadený len jeden volebný okrsok, a to v kultúrnom dome. "Z 1298 oprávnených voličov nám už odvolilo 430," uviedol pre TASR.

V Devínskej Novej Vsi dosiahla účasť vyše 20 percent. "Na tento čas je to slušné. Určite prekročíme 50-percentnú hranicu," dodal pre TASR starosta Milan Jambor. Zatiaľ sa ani v jednej zo 14 volebných miestností v Devínskej Novej Vsi nevyskytli žiadne výtržnosti. K problémom neprišlo ani v malej mestskej časti Devín, kde samospráva zriadila jeden volebný okrsok. Pokojný priebeh TASR potvrdila zapisovateľka miestnej volebnej komisie Marta Kurtová.

Hovorkyňa Miestneho úradu v Ružinove Miroslava Štrosová pre TASR povedala, že účasť v niektorých volebných okrskoch mestskej časti už prekročila 30 percent a voľby v 70 okrskoch prebiehajú pokojne. Výtržnosti nezaznamenali ani v jednom z 34 volebných okrskov Starého Mesta, uviedol hovorca Tomáš Halán. Nové Mesto preto zatiaľ ostáva jediné, kde k problému prišlo. "Do jednej volebnej miestnosti vošiel volič, ktorý roztrhal všetky svoje volebné lístky a vyhodil ich do vzduchu," uviedol pre TASR hovorca tejto mestskej časti Marek Tettinger. Chcel tak dať najavo svoju nevôľu s voľbami a členom komisie dokonca vynadal.

Voľby v Bratislavskom kraji prebiehajú pokojne

Priebeh volieb v Bratislavskom kraji je zatiaľ pokojný a nedošlo k žiadnym narušeniam. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová.
Predčasné parlamentné voľby prebiehajú aj na celom území Slovenska z bezpečnostného hľadiska zatiaľ pokojne. "Nezaznamenali sme žiadne vážne narušenie verejného poriadku," informovala TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Na pokojný priebeh celonárodného hlasovania dohliada na celom území Slovenska viac ako 7000 policajtov. V teréne sú nasadení príslušníci poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. "Ak by si to situácia vyžiadala, pripravené sú aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici. Každý prijatý podnet alebo trestné oznámenie pre podozrenie z trestnej činnosti či priestupku preveríme," dodala hovorkyňa.

V Petržalke žiadali od volebnej komisie program

V najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka je zatiaľ účasť na voľbách dobrá. Podľa predsedníčky jednej z okrskových volebných komisií na Nobelovom námestí Daniely Lengyelovej voliť dosiaľ prišlo v priemere 40 až 50 percent Petržalčanov.

Ako ďalej uviedla pre TASR, komisia sa už stretla aj s jedným kurióznym prípadom. "Mali sme pána, ktorý od nás chcel, aby sme ho informovali o programe politických strán," uviedla. Volič potom odišiel, no po čase sa vrátil a jednej strane svoj hlas nakoniec dal. Petržalčania podľa Lengyelovej volia krátko, dá sa teda predpokladať, že už prichádzajú rozhodnutí.

Pani Katke, ktorá dnes prišla na petržalský okrsok odovzdať hlas, pomohli pri výbere strany jej dve malé dievčatá. "Rozhodovali sme sa dlho, najprv sme chceli krúžkovať kandidátov v inej politickej strane," povedala pre TASR. Nakoniec ju deti presvedčili, aby dala hlas inému politickému subjektu. Katka od strany, ktorú volila, očakáva, že niečo zmení. "Nechcem hlavne, aby sa tu kradli peniaze," poznamenala s tým, že nedala hlas rovnakej strane ako v predchádzajúcich parlamentných voľbách. Sklamali ju udalosti posledných týždňov.

Ďalší petržalský volič však po dlhých úvahách nakoniec volil rovnakú stranu ako v roku 2010. "Ja od nej neočakávam veľa, sklamali ma síce, ale je to menšie zlo ako ostatní," uviedol pre TASR s tým, že sa ale rozhodoval veľmi dlho. "Ešte do včera som nevedel, koho budem voliť. Dnes ráno som si pozeral volebné programy a nakoniec som si vybral," pokračoval. Voliť je podľa neho povinnosťou každého občana. "Keď mám tu možnosť, prečo by som nešiel," dodal.

Ako ďalej uviedla Lengyelová, každému voličovi poskytne komisia pred voľbou všetky informácie. "Hovoríme im, že si majú vybrať jeden lístok a na tom lístku označiť maximálne štyri preferenčné hlasy," vysvetlila. Mestská časť podľa jej slov otvorila svoje volebné miestnosti v škole na Nobelovom námestí klasicky o siedmej hodine ráno. Už vtedy na členov komisie čakali ľudia. Priebeh volieb je zatiaľ v Petržalke pokojný, na Nobelovom námestí nezaznamenali žiadnu výtržnosť či iný problém.

Na boccia turnaji v Rači sa hádzalo aj do volebnej urny

Na dnešnom celoslovenskom ligovom turnaji boccia v bratislavskej Rači stihli telesne postihnutí športovci aj odvoliť. Jednu hodinu bola totiž účastníkom k dispozícii volebná urna. Ten, kto si so sebou priniesol voličský preukaz, si tak mohol splniť svoju zákonnú povinnosť priamo v telocvični strednej odbornej školy na Pántoch.

Členovia volebnej komisie priniesli spolu 20 volebných lístkov, nahlásených bolo totiž 15 voličov. "Budeme sa ale musieť ešte vrátiť po ďalšie, lebo záujem je veľký," povedal pre TASR Peter Ostrožlík z volebnej komisie v Rači, ktorý za vozíčkarmi s urnou prišiel.

Jedna z voličiek, Ľubka, ktorá vhodila svoj lístok do urny ako prvá, by išla voliť aj v prípade, ak by turnaj nebol s voľbami spojený. Strana, ktorej dala svoj hlas, by sa podľa nej mala snažiť najmä odbúrať bariérovosť. "Volím vždy, keď môžem. Aj keď je situácia ťažká, možno sme viacerí pesimisti, ja nádej nestrácam. Verím, že dobrý potenciál v ľuďoch stále je," povedala ďalšia z voličiek Mária s tým, že boccia je turnaj, ktorý jej dáva krídla.

Jozef Blažek z Organizácie muskulárnych dystrofikov SR pre TASR priznal, že spojiť turnaj s volebným dňom bol zámer. "Takýmto spôsobom podporíme ľudí v tom, aby volili. Tí by možno v inej situácii do volebnej miestnosti nešli," poznamenal s tým, že akcia rovnako pritiahne médiá a oni môžu šport trochu spropagovať. Na dnešnom turnaji sa zúčastňuje 23 hráčov z celého Slovenska a jeden český reprezentant.

Boccia je špecifický šport pre ľudí s ťažkým telesným postihnutím, ktorí sa pohybujú na mechanických alebo elektrických vozíkoch. Hráva sa v halách so šiestimi modrými, šiestimi červenými a jednou bielou loptičkou. "Jeden súper hodí bielu loptu do ihriska a úlohou ostatných je loptičku so svojou farbou hodiť čo najbližšie k bielej," vysvetlil Blažek s tým, že hra je niečo ako curling ci petang. "Kto má najbližšie svoju farbu k bielej, ten vyhráva," dodal.

Boccia patrí aj medzi paralympijské disciplíny a na tohtoročnej paralympiáde v Londýne nebudú chýbať ani slovenskí reprezentanti. Ligový turnaj zorganizoval Slovenský zväz telesne postihnutých športov a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Súčasne s turnajom prebieha v škole aj výstava kompenzačných pomôcok.

(TASR)

Páčil sa vám článok?