Revitalizácia bunkrov prispeje k rozvoju turistického ruchu

2.3.2012
0
Revitalizácia bunkrov prispeje k rozvoju turistického ruchu - Bunker
Páčil sa vám článok?

Projekt Za mostom je spoločnou iniciatívou Bratislavského samosprávneho kraja a spolkovej krajiny Dolné Rakúsko. Ide o revitalizáciu pohraničných bunkrov pozdĺž rieky Morava za 475 000 eur, ktoré z 95 percent poskytne Európsky fond regionálneho rozvoja.

Revitalizácia bunkrov nadväzuje na dobudovanie základnej turistickej infraštruktúry pre kvalitný rozvoj cykloturizmu a turizmu v regiónoch susediacich s cyklomostom, ktorý sa stavia medzi Devínskou Novou Vsou a rakúskou obcou Schlosshof. Renovované bunkre majú zatraktívniť cyklotrasy v danom území a prispieť tak k rozvoju cezhraničného turistického ruchu. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Rakúskom.

Ako uviedol predseda BSK Pavol Frešo na dnešnej konferencii k projektu Za mostom, renovované bunkre poslúžia nielen na zatraktívnenie turistického prostredia pri rieke Morava, no budú zároveň slúžiť aj ako spomienka na obete totalitného režimu, ktoré zahynuli pri pokuse o prekonanie "železnej opony" na ceste do demokratického sveta.

Projekt by sa mal realizovať v rokoch 2011 až 2013. Jeho hlavným partnerom je BSK a garantom poslankyňa NR SR Magda Vášáryová. Budovanie cyklomosta, rozvoj turistických a cykloturistických trás na Záhorí, vrátane revitalizácie siedmich bunkrov a vybudovania záchytného parkoviska v Devínskej Novej Vsi je súčasťou ďalších oveľa väčších investícií, ktoré majú nielen turistický rozmer, ale predovšetkým veľký hospodársky význam v rámci spolupráce medzi Slovenskom a Rakúskom, dodal Frešo. Ide predovšetkým o prepojenie nultého okruhu D4 s rakúskou rýchlostnou komunikáciou S8 a postavenie prvého pevného cestného mesta medzi obcami Záhorská Ves a Angern.

Na dnešnej konferencii k projektu Za mostom sa zúčastnil aj veľvyslanec Rakúska v Bratislave Josef Markus.

(TASR)

Páčil sa vám článok?