Magistrát zrušil ďalšiu súťaž, ktorá bola podozrivá

24.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát rozhodol, že vyhlási novú súťaž na územný generel dopravy mesta Bratislavy. Tú predchádzajúcu spochybnili mestskí poslanci za SDKÚ-DS, Most-Híd, KDH a SaS, keďže súťažné podklady si prevzalo 20 záujemcov, ponuku však predložil iba jeden. A jeho garantom bol príbuzný dopravného inžiniera mesta Tibora Schlossera.

Magistrát vyhlásil súťaž na spracovateľa územného dopravného generelu mesta 2. januára 2012, pričom predpokladaná cena zákazky je 400 000 eur. V utorok 7. februára 2012 komisia pre vyhodnocovanie ponúk odporučila primátorovi Milanovi Ftáčnikovi (nezávislý), aby súťaž zrušil a vypísal novú. „Chceme sa vyhnúť akýmkoľvek podozreniam z netransparentnosti, preto sme túto súťaž na začiatku navrhli zrušiť," uviedol predseda výberovej komisie a predseda mestskej dopravnej komisie Jozef Uhler (SDKÚ-DS). „Ak sa prihlási jeden uchádzač, nemá dôvod v elektronickej aukcii znižovať cenu, pretože hneď pochopí, že je jediný," dodala poslankyňa Katarína Augustinič (SaS), ktorá bola tiež členkou komisie.

Magistrát bol napokon nútený súťaž zrušiť a vyhlási novú s upravenými kritériami. „Súťaž bola vyhlásená a zverejnená štandardným spôsobom, pričom na jej priebeh dohliadali nielen zamestnanci magistrátu, hlavný dopravný inžinier mesta, ale aj poslanci zastupiteľstva," uviedol hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Na základe nastavených kritérií predložil podľa neho absolútne legitímnym spôsobom prihlášku len jeden záujemca, konzorcium viacerých spoločností. Keď sa podľa neho dopravný inžinier Tibor Schlosser, ktorý bol členom komisie, pri otváraní obálok dozvedel, že jeho rodinný príbuzný je odborným garantom súťažiaceho konzorcia, z výberovej komisie odstúpil.

V krátkom čase je to už druhá mestská súťaž, ktorá vzbudila podozrenie mestských poslancov. Tou prvou bolo verejné obstarávanie na dodávateľa postreku proti komárom, ktorého magistrát vyberal vlani v lete. Jediným uchádzačom, ktorý splnil podmienky, bola košická firma Asanarates, s.r.o., ktorá ako jediná mala aj „certifikát o zavedení systému manažérstva informačnej bezpečnosti". Ako sa neskôr ukázalo, požiadavka na preukázanie tohto certifikátu bola neopodstatnená a znevýhodňovala ostatných uchádzačov. Po tom, ako mestskí poslanci vyzvali primátora na prešetrenie verejného obstarávania, mesto odstúpilo od uzatvorenej zmluvy s víťaznou firmou a prisľúbilo, že zopakuje výberové konanie na dodávateľa postreku proti komárom. Primátor Ftáčnik priznal, že podmienky súťaže boli diskriminačné, označil to však len za úradnícku chybu konkrétneho človeka.

(brn)

Páčil sa vám článok?