Miestny poslanec zostane aj obecným kronikárom

21.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch vyvolala rozruch informácia, že miestny poslanec v Devínskej Novej Vsi Peter Krug (nezávislý) prišiel o poslanecký mandát, pretože je kronikárom obce. Podľa zákona poslanec nesmie byť aj zamestnancom obce. V opačnom prípade stratí funkciu poslanca.

Ako vysvetlil starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor (SDKÚ-DS), Peter Krug zostáva poslancom aj kronikárom, otázny zostáva len spôsobom, ako mu bude vyplatená odmena za vedenie kroniky. Tá predstavuje 1600 eur ročne. Podľa starostu je problémom jeho pracovná zmluva. „Nemala byť uzatvorená dohoda o vykonaní práce, ale zmluva o dielo, prípadne iný vzťah. Prišlo k pochybeniu úradníčky, ktorá dala poslancovi podpísať zlú dohodu," uviedol Jambor.

Poslanca Kruga zvolilo za kronikára miestne zastupiteľstvo pred rokom v marci. Tento rok v januári sa tým začala zaoberať miestna rada. „Dohodli sme sa, že do 17. februára budú vypracované nezávislé právne analýzy na riešenie problému, ktoré dostane posunuté mandátová komisia a komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone verejných funkcií," dodal starosta. Tri analýzy sa podľa starostu zhodujú na tom, že poslanec o mandát neprichádza. Sú podľa neho dve možnosti: buď k porušeniu zákona neprišlo, alebo prišlo a do hry potom vstupuje zákon, ktorý poslancovi uloží pokutu. Ak koná v rozpore so zákonom, je vyzvaný na to, aby nekonal. Keď to nesplní, musí zaplatiť pokutu, alebo stratí funkciu. Môže si však vybrať, či chce byť zamestnancom alebo poslancom.

Keďže poslanec Krug patrí v zastupiteľstve k tesnej väčšine, ktorá podporuje starostu, ak by stratil mandát, zmenili by sa aj pomery v zastupiteľstve. To však nateraz, zrejme, nehrozí.

(dev)

Páčil sa vám článok?