V Bratislavskom kraji budú cestovný ruch koordinovať

17.2.2012
0
Cestovný ruch v bratislavskom kraji bude koordinovaný - Kocr1
Páčil sa vám článok?

Koncepciu a projekty novovznikajúcej Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) predstavili na dnešnej tlačovej konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo, predseda KOCR Ivo Nesrovnal a výkonná riaditeľka KOCR Alžbeta Melicharová.

Bratislavský samosprávny kraj ako prvý spomedzi ôsmich krajov na Slovensku zakladá KOCR. "Je to veľmi silný impulz, aby cestovný ruch v kraji bol koordinovaný, aby sme produkty cestovného ruchu dávali na trh pod jednotnou značkou, aby sme postavili priemysel cestovného ruchu nielen na úrovni hlavného mesta, ale aj v rámci celej župy, teda aj okresov Malacky, Pezinok a Senec," uviedol predseda BSK Pavol Frešo.

"Hlavným zámerom organizácie je výrazne a viditeľne posilniť pozíciu bratislavskej župy ako atraktívnej turistickej i obchodnej destinácie. Turizmus je nutné chápať ako dôležité ekonomické odvetvie a nástroj regionálneho rozvoja," priblížil Ivo Nesrovnal. K ďalším cieľom KOCR bude patriť podpora spolupráce verejného a súkromného sektora v oblasti cestovného ruchu. "Cieľom organizácie je tiež zveľaďovanie a budovanie partnerských vzťahov, uskutočňovanie prieskumov a výskumov, plánovanie, manažment projektov, destinačný marketing, sledovanie kvality služieb, monitoring, fundraising, koordinácia aj poradenstvo," doplnila Melicharová.

Vznik KOCR a členstvo kraja v tejto organizácii odsúhlasili poslanci na januárovom rokovaní zastupiteľstva. Zároveň schválili členský príspevok BSK na rok 2012 vo výške 254.000 eur. Rovnaká suma by mala byť poskytnutá z dotácie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, pod ktorý cestovný ruch spadá. Podľa ustanovení zákona o podpore cestovného ruchu môže KOCR žiadať o dotáciu na rok 2012 v prípade, že bude táto organizácia registrovaná a požiada o dotáciu rezortné ministerstvo do 15. apríla. Finančné zdroje by boli použité len na aktivity, ktoré sú mimo prevádzkových nákladov.

Krajskú organizáciu cestovného ruchu môže založiť vyšší územný celok a najmenej jedna oblastná organizácia cestovného ruchu. Ako prvá v Bratislavskom kraji bola koncom minulého roka založená oblastná organizácia cestovného ruchu hlavného mesta SR pod názvom Bratislava Tourist Board (BTB). Na ustanovujúcom valnom zhromaždení ju schválili jej zakladajúci členovia, ktorými sú hlavné mesto SR Bratislava a 38 podnikateľských subjektov. Okrem toho bol schválený vstup BTB do Krajskej organizácie cestovného ruchu BSK. Členský príspevok BTB do KOCR BSK je približne 40.000 eur. Najnovšie sa do projektu hlási sa aj okresné mesto Senec.

(TASR)

Páčil sa vám článok?