Poslancov znepokojilo ďalšie výberové konanie

8.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Mestskí poslanci za SDKÚ-DS, Most-Híd, KDH a SaS v bratislavskom mestskom zastupiteľstve vyjadrili znepokojenie nad priebehom verejnej súťaže na územný generel dopravy mesta Bratislavy. Hoci si súťažné podklady prevzalo 20 záujemcov, ponuku totiž predložil iba jeden.

Magistrát vyhlásil súťaž na spracovateľa územného dopravného generelu mesta 2. januára 2012, pričom predpokladaná cena územného generelu dopravy je 400 000 eur. V utorok 7. februára 2012 komisia pre vyhodnocovanie ponúk odporučila primátorovi Milanovi Ftáčnikovi (nezávislý), aby súťaž zrušil a vypísal novú. Hoci si súťažné podklady prevzalo 20 záujemcov, ponuku predložil iba jeden. Okrem toho odborným garantom jediného uchádzača bol blízky príbuzný zamestnanca magistrátu v odbore doprava.

„Chceme sa v budúcnosti vyhnúť akýmkoľvek podozreniam z netransparentnosti, preto sme tú súťaž  hneď na začiatku navrhli zrušiť, “ konštatoval predseda súťažnej komisie a predseda mestskej dopravnej komisie Jozef Uhler (SDKÚ-DS). "Ak sa prihlási jeden uchádzač, nemá dôvod v elektronickej aukcii znižovať cenu, pretože hneď pochopí, že je jediný,“ dodala Katarína Augustinič (SaS), ktorá bola členkou komisie. Ďalšou členkou komisie bola Jarmila Tvrdá (KDH), ktorá tiež podporila odporúčanie zrušiť súťaž. Záverečné slovo však bude mať primátor.

Magistrát dnes rozhodol, že vyhlási novú súťaž s upravenými kritériami. "Súťaž bola vyhlásená a zverejnená štandardným spôsobom, pričom na jej priebeh dohliadali nielen odborní zamestnanci magistrátu, hlavný dopravný inžinier mesta, ale aj poslanci zastupiteľstva," uviedol hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Na základe nastavených kritérií predložil podľa neho absolútne legitímnym spôsobom prihlášku len jeden záujemca, konzorcium viacerých spoločností.

Keď sa dopravný inžinier Tibor Schlosser, ktorý bol členom komisie pri otváraní obálok dozvedel, že jeho rodinný príbuzný je odborným garantom súťažiaceho konzorcia, z výberovej komisie podľa Andrassyho odstúpil. "Preto je viac ako zvláštne a tajomné, že bratislavská pravicová koalícia v procese priebehu súťaže, ktorý celý priamo kontroluje, hovorí o jej znepokojujúcom priebehu."

(TASR)

Páčil sa vám článok?