Podozrivú súťaž na postrek radšej zrušili

7.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava minulý týždeň odstúpilo od zmluvy na postrek proti komárom, ktorú uzavrelo s firmou ASANARATES, s.r.o., Košice. Tá vlani zvíťazila vo výberovom konaní, ktorého podmienky však boli voči ostatným účastníkom diskriminačné.

Na podozrivú súťaž upozornil týždenník Plus 7 dní, podľa ktorého podmienkou v súťaži na ničenie komárov v Bratislave bol aj certifikát o zavedení systému manažérstva informačnej bezpečnosti. V čase súťaže na Slovensku vlastnila takýto špeciálny certifikát len jedna firma na dezinsekciu, a to práve košický Asanarates.

Následne mestskí poslanci vyzvali primátora Milana Ftáčnika (nezávislý), aby prešetril sporné verejné obstarávanie na postrek proti komárom. „Chceme vedieť, kto vložil dodatočné podmienky do súťaže a prečo. Tiež chceme, aby sa prijali opatrenia, aby sa to nestávalo," uviedol predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS a Most-Híd Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS). Podľa Nesrovnala mohlo mesto kvôli súťaži prísť o takmer 200-tisíc eur, čo je napríklad cena jedného nového kĺbového autobus MHD. Mestskí poslanci následne zaviazali primátora, aby im do 20. februára 2012 predložil výsledky kontroly.

Primátor Ftáčnik priznal, že podmienky boli diskriminačné, a vinu sa snaží hodiť na úradníkov magistrátu. „Zrejme pochybil konkrétny človek, ktorý za to nesie zodpovednosť. Zatiaľ to považujem za úradnícku chybu," uviedol M. Ftáčnik.

Po tom, ako sa prevalila táto aféra, magistrát upravil smernicu o verejnom obstarávaní. Ak sa v budúcnosti stane, že definované kritériá splní len jeden uchádzač, musia jednotlivé odborné útvary magistrátu a výberová komisia zdôvodniť, prečo sa má v súťaži pokračovať, resp. súťaž bude zrušená a vyhlási sa nová.

Súťaž a výber dodávateľa postreku proti komárom magistrát zopakuje. Očakáva, že štyria účastníci, ktorí sa prihlásili do súťaže aj vlani, sa prihlásia opäť, a že nové verejné obstarávanie vygeneruje pre samosprávu nižšiu cenu, ako ponúkala košická firma, s ktorou mesto po neférovej súťaži uzatvorilo zmluvu.

(pol)

Páčil sa vám článok?