Do Starej tržnice sa nevráti trh, bude tam kultúra

2.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Stará tržnica sa opäť vráti do správy Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) a bude sa využívať na organizáciu kultúrnych a spoločenských podujatí. Určite to však nebude náhrada za Park kultúry a oddychu, podotkol riaditeľ magistrátu Viktor Stromček. Zmenu správy dnes schválili mestskí poslanci.

Stromček poslancom tiež pripomenul, že koncept, aby boli v Starej tržnici klasické trhy, bol prežitkom. "Tržby tam nájomcovia dobré nemali," dodal s tým, že mestu takéto trhy chýbajú. Podľa námestníčky primátora Viery Kimerlingovej by sa do Starej tržnice mali vrátiť malí predajcovia. "Chceme pritiahnuť do Bratislavy turistov, mali by sme im na to poskytnúť aj podmienky, kde by sa mohli najesť, oddýchnuť si. Tržnica na to vhodná je," dodala. Poslanci zvažujú, že na námestí pred tržnicou by vytvorili občasný trh a tiež žiadajú hlavnú architektku Ingrid Konradovú o návrh koncepcie umiestnenia potenciálnych mestských trhovísk v Bratislave.

Ročné prevádzkové náklady na budovu mesto vyčíslilo na 70 000 eur. Na jej obnovu je potrebných takmer 360 000 eur. "Chceme tam ľudí, ktorí sa budú kultúrne správať a my im ponúkame ošarpanú budovu," poznamenal poslanec Vladimír Kubovič (SZ), ktorý dodal, že mesto nemôže dať budovu BKIS s tým, aby "sa už s ňou nejako potrápilo".
Podľa Jána Budaja (Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska) je udržovanie tržnice ako turistickej atrakcie nereálne. "Pokiaľ nemáme celkom inak vyriešené Námestie SNP s podzemnou garážou či mimoúrovňovú križovatku, tržnica nebude mať zákazníkov," dodal s tým, že podnikateľská činnosť v strede mesta umiera a námestie sa stalo miestom duchov.

Hlavné mesto malo budovu Starej tržnice vo svojej réžii od 31. mája minulého roka. Dovtedy ju spravovalo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Priestory sa tak dostanú do správy subjektu, ktorý je personálne i technicky vybavený na jeho správu a prevádzku, píše sa v materiáli pre poslancov. V súčasnosti BKIS nemá priestor pre usporadúvanie veľkých kultúrnych podujatí, ako to bolo v prípade Parku kultúry a oddychu. Keďže BKIS je príspevkovou organizáciou mesta, nedôjde k "odlivu majetku".

Stará tržnica je multifunkčný priestor so širokými možnosťami využitia. Variabilitu dávajú priestoru najmä jej rozmery, ktoré umožňujú množstvo spôsobov výstavby pódií, scén i hľadiska. Starú tržnicu možno využiť na komorné koncerty, koncerty modernej hudby, javiskové i mimojaviskové predstavenia, výstavy, spoločenské podujatia či komerčné aktivity.

Autorom Starej tržnice bol mestský inžinier Gyula Laubner. Stavbu dokončili v roku 1910 a jej prevádzka sa začala hneď na druhý deň. Funkciu mestskej tržnice plnila vyše 50 rokov. Slúžila aj ako televízne štúdio a jej priestory istý čas patrili aj rezortu kultúry. Keď ich po roku 1990 získalo mesto späť, vypísalo medzinárodnú súťaž na jej rekonštrukciu do pôvodnej architektonickej podoby.

(TASR)

Páčil sa vám článok?