NKÚ sa ohradzuje proti vyjadreniam primátora

2.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) sa ostro ohradzuje voči vyjadreniam, že nenašiel žiadne nedostatky, respektíve nič trestné pri kontrole financovania rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave.

V stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa NKÚ Lenka Ištvánová, to úrad označil za dezinterpretáciu výsledkov kontroly, ako aj za neprofesionálne a nekorektné konštatovania.

Primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik na tlačovej besede v stredu 1. februára 2012 informoval, že na základe rozboru správy NKÚ nebude mať kauza bratislavského zimného štadióna žiadnu trestnoprávnu dohru. "Bol porušený zákon o verejnom obstarávaní, keď zvýšenie ceny nebolo vopred odsúhlasené v mestskom zastupiteľstve, ale len dodatočne potvrdené vzhľadom na časovú tieseň a termíny k začiatku majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Podľa správy NKÚ však nevznikli žiadne trestnoprávne podklady, a preto chyby možno pripísať len nesprávnym rozhodnutiam politického manažmentu predchádzajúceho vedenia magistrátu," uviedol v stredu primátor.

Podľa NKÚ si autori vyjadrení o tom, že úrad nezistil žiadne nedostatky, nemali záujem správu o kontrole preštudovať. "Zároveň im zrejme ušlo aj to, že NKÚ vo svojich výsledkoch kontroly neuvádza, ktoré zistené nedostatky sú 'trestné', na to NKÚ SR ani nebol zriadený, ani nemá právomoc. Výsledky svojej kontroly odstúpil kontrolovanému subjektu, v ktorého kompetencii je prijať relevantné opatrenia a rozhodnúť sa, aké kroky ďalšieho riešenia v uvedenej veci podnikne," píše sa v stanovisku. Úrad zároveň upozorňuje, že všetky jeho zistenia sú uvedené, vyčerpávajúco popísané a odôvodnené na internetovej stránke NKÚ.

(TASR)

Páčil sa vám článok?