Poslanci poverili primátora, aby rokoval s vládou o PKO

2.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí mestskí poslanci dnes poverili primátora Milana Ftáčnika, aby začal rokovania s vládou. Mesto chce získať štátne pozemky pod budovami Výskumného ústavu vodného hospodárstva (VÚVH) do vlastníctva, aby ich mohlo vymeniť za pozemky pod Parkom kultúry a oddychu (PKO). Vlastníkom pozemkov pod PKO je spoločnosť Henbury Development.

"Sú teda traja partneri, ktorí budú rokovať. Mesto, investor a štát," povedal Ftáčnik pre médiá. Dohodu bude však možné podľa neho nájsť až s vládou, ktorá vzíde z marcových volieb. Kým s ňou bude možné rokovať, mesto chce čas využiť na prípravu lokality. "Ako by vyzeral investičný zámer, kam by sa mohol presťahovať výskumný ústav, koľko by to celé stálo. Teda pripraviť parametre na rozhodnutie," vysvetlil.

Podľa Ftáčnika je zámena pozemkov za VÚVH cesta, o ktorej investor hovorí, že je reálna. "To je cesta k dohode," pripomenul s tým, že ak aj  mesto súdny spor s Henbury Development vyhrá, pozemky pod PKO zostanú aj tak súkromné. Preto podľa primátora netreba na výsledky sporu čakať. "Pre rezort životného prostredia je výskumný ústav síce dôležitá budova, ale tá budova môže stáť aj na inom mieste."

Slavomír Drozd (Smer-SD) poslancom v rozprave pripomenul, že treba zvážiť, ako finančne náročná bude zámena pozemkov. "Taktiež, keď mesto budovu získa, potrebujeme vedieť, čo bude jej správa obnášať." Podľa námestníčky primátora Viery Kimmerlingovej, ktorá na poslanca reagovala, akokoľvek spor dopadne, mesto to vyjde draho.

"Za posledných 50 rokov sa nevykonala v PKO žiadna rekonštrukcia, kozmetické úpravy sú bezpredmetné. Tento objekt má pre mesto mizivú hodnotu, nostalgia nie je o tom, aby stála také desiatky miliónov," uviedol počas rozpravy poslanec Vladimír Kubovič (SZ). Peter Lenč (KDH) zase pripomenul primátorovi jeho slová, že kauza PKO mala byť vyriešená do pol roka, teda približne do júna minulého roka.

Poslanci tiež schválili pozmeňujúci návrh Iva Nesrovnala (SDKÚ-DS, Most-Híd), aby mesto zverejňovalo zápisy z rokovaní so spoločnosťou Henbury Development a vládou.

Na pojednávaní o platnosti právnych úkonov spojených s búraním PKO vyniesol súd rozsudok 5. decembra 2011. Mesto súd prehralo a 19. januára sa voči rozsudku odvolalo. Alternatíva zámeny pozemkov by tak znamenala možnosť mimosúdnej dohody so spoločnosťou Henbury Development.

Bývalé mestské zastupiteľstvo predalo pozemky pod PKO developérskej spoločnosti ešte v roku 2005. Síce bez predaja stavieb, ktoré na pozemkoch stoja, ale pôvodné zastupiteľstvo pri predaji pozemkov schválilo investičný zámer developéra, aby na mieste bývalého PKO postavil multifunkčné objekty. To viedlo sudkyňu k názoru, že mestskí poslanci predajom pozemkov v podstate rozhodli aj o zbúraní známeho areálu.

Poslanci dnes zároveň vzali na vedomie správu o rokovaniach s Henbury Development.

(TASR)

Páčil sa vám článok?