Na podporu cestovného ruchu dá mesto 382 151 €

2.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská organizácia cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB) dostane od mesta členský príspevok 382 151 eur. Mestskí poslanci dnes schválili zmenu v tohtoročnom rozpočte a zároveň poverili primátora Milana Ftáčnika túto sumu zaplatiť do 15. marca 2012.

Kvôli členskému príspevku poslanci presunuli financie v rozpočte. Na aktivity zamerané na propagáciu Bratislavy ako destinácie cestovného ruchu, produkciu propagačno-informačných materiálov či účasť na medzinárodných veľtrhoch pôjde o 125.000 eur menej. Ďalších 164.800 eur poslanci presunuli z rozpočtu Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) a 92.351 eur z výdavkov na vnútornú správu a zamestnancov oddelenia cestovného ruchu a destinačného manažmentu.

Mestskí poslanci schválili vstup hlavného mesta do oblastnej organizácie cestovného ruchu a vznik BTB na decembrovom zastupiteľstve. Ustanovujúce valné zhromaždenie BTB sa uskutočnilo 20. decembra minulého roka a organizáciu spolu s Bratislavou založilo 40 podnikateľských subjektov a štyri príspevkové organizácie mesta -  Správa telovýchovných a rekreačných zariadení, Múzeum mesta Bratislavy, Galéria mesta Bratislavy a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Dvadsiateho ôsmeho decembra bola organizácia oficiálne zaregistrovaná Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Štát prispeje organizáciám cestovného ruchu rovnakou čiastkou, akú vyzbierajú jej členovia. Nový spôsob financovania má motivovať samosprávy k tomu, aby zefektívnili výber dane za ubytovanie a finančné prostriedky vrátili späť do rozvoja cestovného ruchu na ich území. Prvé oblastné organizácie, ktoré spájajú záujmy obcí, krajov a súkromného sektora, môžu reálne vznikať a registrovať sa od 1. decembra 2011.

Oblastnú organizáciu môže založiť najmenej päť obcí alebo mestských častí. Samostatnú organizáciu však môže založiť aj menej ako päť obcí, ak bol súhrnný počet prenocovaní v ubytovacích zariadeniach na území zakladajúcich obcí v predchádzajúcom kalendárnom roku najmenej 150.000. Bratislava túto podmienku spĺňa.

(TASR)

Páčil sa vám článok?