Poslanci vyzvali primátora prešetriť obstarávanie

2.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý) má okamžite prešetriť okolnosti verejného obstarávania dezinsekcie v roku 2011. Vyzval ho k tomu mestský klub SDKÚ-DS a Mosta-Híd. "Tá suma, o ktorú Bratislava eventuálne príde, je až 200.000 eur," povedal predseda klubu Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS), ktorý prirovnal výšku sumy k cene jedného autobusu MHD.

"Tieto obvinenia sú také závažné, že vec sa musí vysvetliť a vyšetriť. Nie je preto dobré schvaľovať Protikorupčné minimum," dodal s tým, že poslanci požiadajú o jeho stiahnutie z dnešného zasadnutia mestského zastupiteľstva.

Poslanci výzvou reagovali na článok týždenníka Plus 7 dní, v ktorom sa píše, že bratislavský magistrát ušil tender pre košickú firmu. Pri výbere spoločnosti na hubenie komárov žiadal nepotrebný certifikát, ktorý konkurencia nemala. O víťazovi podľa týždenníka nerozhodovala najnižšia cena, ale špecializovaný certifikát o zavedení systému manažérstva informačnej bezpečnosti, ktorý využívajú najmä spoločnosti uchovávajúce pre klientov citlivé informácie. Víťazná cena tak bola podľa týždenníka takmer o štyri eurá na hektár zničených komárov vyššia, ako ponúkol ďalší z uchádzačov.

Primátor Ftáčnik tvrdí, že sa stala úradnícka chyba

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý) priznal, že pri verejnom obstarávaní dezinsekcie v roku 2011 sa stala úradnícka chyba. "Úradník mal pocit, že bezpečnosť súvisí s otázkou bezpečnosti postrekov. Informačná bezpečnosť sa ale rieši v úplne iných prípadoch," povedal s tým, že podmienky určovali úradníci, ktorí majú na to odbornú spôsobilosť.

Primátor médiá informoval, že sa o probléme dozvedel až v januári tohto roku po upozornení týždenníka Plus 7 dní, hoci obstarávanie prebehlo v lete 2011. "Problém nezametáme pod koberec. Keď som si veci preveril, usúdil som, že podmienky, ktoré sme dali, boli diskriminačné," vysvetlil primátor s tým, že následne sa rozhodol súťaž zrušiť. "My sme však už uzatvorili zmluvu, tak som požiadal uchádzača o jej zrušenie. Dnes mi listom odpovedal, že je na to pripravený." Primátor predpokladá, že sa štyria účastníci, ktorí sa hlásili do súťaže prvýkrát, prihlásia znovu. "Nové obstarávanie, dúfam, vygeneruje nižšiu cenu, ako sme získali," dodal.

Mesto podľa Ftáčnika nedostalo žiadnu pripomienku od vylúčených účastníkov na podmienky a ani na výsledok. "Trošku ma to prekvapilo, lebo zákon o verejnom obstarávaní ten priestor dáva. Ak by sa odvolal, mesto by to hneď vyriešilo," uviedol.

Na základe problému sa primátor rozhodol upraviť smernicu o verejnom obstarávaní. "Ak nastavíme v iných prípadoch veci tak, že z viacerých uchádzačov ostane iba jeden, pretože ho vylúčili kritériá, musíme sa zamyslieť nad tým, či tie kritériá neboli diskriminačné," pripomenul Ftáčnik a tým, že bude musieť odborne spôsobilá osoba zdôvodniť, či sa v súťaži má pokračovať.

(TASR)

Páčil sa vám článok?