Ftáčnik chce do roku 2014 vyplatiť záväzky mesta

1.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava má dlžoby vo výške 227 miliónov eur. To predstavuje 66 percent objemu bežných príjmov. "S touto situáciou nie sme spokojní. Všetky záväzky mesta by sme chceli splatiť do roku 2014," uviedol primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý).

Ako doplnil, riaditeľ mestského magistrátu Viktor Stromček, podarilo sa zastaviť zadlžovanie mesta. Vlani mesto uhradilo zo svojich záväzkov 18 miliónov eur a v tomto roku by to malo byť 16,9 milióna eur. Podľa Ftáčnika je to dobrý výsledok. Mesto má pre tento rok vyrovnaný rozpočet. Ozdravenie verejných financií by sa malo podariť ďalšími výraznými úsporami, zvýšením daní a čiastočne aj predajom mestského majetku, ktorý však v minulom roku nedosiahol očakávanú úroveň a pohybuje sa na úrovni šesť miliónov eur. "Úspornými opatreniami mesto nechce zastaviť kľúčové investičné zámery, ktoré sú pre Bratislavu veľmi dôležité. Jedným z nich je napríklad nosný dopravný systém, vrátane koľajového prepojenia mestskej časti Petržalka," dodal Ftáčnik.

Ako po tlačovej besede uviedol predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu v mestskom zastupiteľstve (SDKÚ-DS a Most-Híd) Ivo Nesrovnal, prioritou klubu v oblasti financií je dôsledné znižovanie zadlženosti mesta, konsolidácia a stabilizácia mestských financií. "Nebudeme podporovať úvery pre úvery, či pokusy o presun záväzkov na nasledujúce generácie. Sme proti skrytému zadlžovaniu Bratislavy, napríklad cez úvery pre mestské podniky a firmy, ako napríklad úvery pre Metro Bratislava, či Dopravný podnik Bratislava. Podporujeme rozpočtovú zodpovednosť samosprávy. Dlhodobá zadlženosť mestu neumožňuje samostatné financovanie Nosného systému MHD, riešenie havarijných situácií alebo kompenzáciu výpadku z daňových príjmov," povedal Nesrovnal.

Predraženie štadióna spôsobili zlé rozhodnutia

Kauza bratislavského Zimného štadióna Ondreja Nepelu nebude mať žiadnu trestnoprávnu dohru. Konštatoval to na dnešnej tlačovej besede primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik na základe rozboru správy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. S touto informáciou sa oboznámia poslanci mestského zastupiteľstva na najbližšom zasadnutí.

Správa NKÚ však konštatuje viaceré nedostatky, ako napríklad nehospodárne nakladanie s verejnými financiami pri rekonštrukcii zimného štadióna. Pôvodná cena 40 miliónov eur bola vysoko prekročená a vyšplhala sa na úroveň až 86 miliónov eur. Ako konštatoval Milan Ftáčnik, pod nehospodárnosť financovania sa podpísal najmä časový faktor, pretože rekonštrukcia prebiehala až 33 mesiacov. "Bol porušený zákon o verejnom obstarávaní, keď zvýšenie ceny nebolo vopred odsúhlasené v mestskom zastupiteľstve, ale len dodatočne potvrdené vzhľadom na časovú tieseň a termíny k začiatku majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Podľa správy NKÚ však nevznikli žiadne trestnoprávne podklady, a preto chyby možno pripísať len nesprávnym rozhodnutiam politického manažmentu predchádzajúceho vedenia magistrátu," uviedol Ftáčnik.

Podľa bratislavského primátora ide predovšetkým o politickú zodpovednosť a mesto sa musí v budúcnosti vyhnúť podobným lapsusom. "Cestou je transparentné nakladanie s verejnými financiami, pod verejnou kontrolou a dohľadom mestského zastupiteľstva, najmä v tých prípadoch, ak ide o veľké investičné akcie," dodal Ftáčnik.

Vo verejnej súťaži na rekonštrukciu štadióna bol len jeden uchádzač. Štadión leží na mestských pozemkoch, ktoré dal magistrát do prenájmu na 50 rokov za 33 eur ročne. Peniaze, ktoré stála predražená rekonštrukcia, bude mesto splácať ešte tri roky.

(TASR)

Páčil sa vám článok?