SDKÚ-DS a Most-Híd chcú stopnúť zadlžovanie mesta

31.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Klub mestských poslancov SDKÚ-DS a Most-Híd nechce podporovať zadlžovanie mesta a plánuje stopnúť ďalšie úvery. Mesto je podľa nich zadlžené už natoľko, že iné úvery už ani nie je možné prijať, povedal dnes na tlačovej konferencii Ivo Nesrovnal.

Znižovanie zadlženosti mesta a konsolidácia financií je jedna z priorít, ktorú chcú poslanci presadzovať v tomto roku. "Nebudeme podporovať úvery pre úvery či pokusy o presun záväzkov na nasledujúce generácie," uviedol Nesrovnal na margo úverov pre mestské podniky Metro Bratislava, a.s. a Dopravný podnik Bratislava, a.s.

"Ak by sa ukázalo, že Európska únia nebude financovať dopravný systém, mesto ho nemôže financovať samo," myslí si Nesrovnal. Dlhodobá zadlženosť okolo 60 percent podľa poslancov neumožňuje mestu samostatné financovanie nosného systému, riešenie havarijných situácií alebo výpadku daňových príjmov.

Mesto chce predstaviť predpokladaný vývoj dlhovej služby Bratislavy v rokoch 2012-2014 v stredu 1. februára na tlačovej konferencii.

Poslanci chcú rozšíriť právomoci hlavnej architektky

Bratislavský primátor by mal pripraviť a predložiť návrh, ktorý by rozšíril právomoci hlavnej architektky Bratislavy Ingrid Konradovej. "Tu nie je taká autorita, ktorá by bola zodpovedná za jednotný urbanistický obraz mesta. Aby sa architekt nestaral len o územný plán," povedal dnes na tlačovej konferencii Klubu mestských poslancov SDKÚ-DS a Most-Híd Ivo Nesrovnal. "Budeme žiadať posilnenie právomocí," dodal.

Primátor Milan Ftáčnik sa podľa hovorcu Ľubomíra Andrassyho nebráni rozšíreniu právomocí mestskej architektky. "Otázka architektonicko-urbanistického obrazu Bratislavy je prioritná nielen pre primátora, ale aj pre zastupiteľstvo," povedal pre TASR Andrassy. Ak poslanci prídu s návrhom, vecne sa to posúdi.

Mestský architekt sa okrem iného aktívne podieľa na tvorbe územnoplánovacích dokumentov, vstupuje do prípravy územného plánu a zabezpečuje tiež vypracovanie záväzných stanovísk Bratislavy k pripravovanej investičnej činnosti.

(TASR)

Páčil sa vám článok?