Čo podľa starostov čaká mestské časti v novom roku (2.)

30.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Prinášame druhú časť odpovedí starostov bratislavských mestských častí na otázku, čo očakávajú od nového roku 2012.

Aký bude z hľadiska samosprávy vašej mestskej časti rok 2012? Ako sa zmení kvalita života obyvateľov vašej mestskej časti?

Dušan PEKÁR, starosta Ružinova
- Máme pred sebou veľa úloh, takže určite to bude dynamický rok, plný práce, aby Ružinovčania pocítili pozitívne zmeny. Budeme sa venovať príprave územných plánov zón na lokalitu Štrkoveckého jazera a komunikovať o tom s občanmi. Investujeme do rekonštrukcie škôl a škôlok, chystáme sa na vyregulovanie kúrenia v budovách škôl a škôlok. Čaká nás rekonštrukcia detského ihriska na Bajzovej ulici. Zdvojnásobíme sumu, venovanú na grantový program, v rámci ktorého sa môžu organizácie pôsobiace v Ružinove uchádzať o peniaze na projekty, ktoré majú pozitívny význam pre Ružinov (oblasť sociálna, kultúrna, športová, vzdelávanie, životné prostredie a pod.). Zamerať sa chceme aj na zlepšenie parkovania, ktoré sa dá realizovať v rámci možností rozpočtu Ružinova.

Peter PILINSKÝ, starosta Rače
- Počítame s projektmi v rámci Integrovanej stratégie rozvoja mestských oblastí. V rozpočte sú zahrnuté aj prípravné a projektové práce pre Voľnočasové oddychové centrum pre Raču na území terajšieho amfiteátra. Pripravuje rozšírenie kapacity v materskej škole na Gelnickej ulici či v Materskej škole Pri šajbách. Ďalším projektom bude rekonštrukcia strechy na Materskej škole Plickova a rekonštrukcia kotolne v Materskej škole Cyprichova. V oblasti sociálnej starostlivosti mestská časť pripravuje projekt vybudovania denného stacionáru pre seniorov prestavbou bývalých jasieľ na Plickovej ulici, ktoré dnes slúžia ako archív. Počítame aj s rekonštrukciou budovy miestneho úradu na Kubačovej ulici, kde chce docieliť úsporu prevádzkových nákladov výmenou okien, dverí, zateplením a zriadením novej kotolne.

Rudolf KUSÝ, starosta Nového Mesta
- Kríza a šetrenie sa dotkli aj novomestskej samosprávy. Na úrade sa snažíme znižovať výdavky tak, aby to ľudia nepocítili na kvalite služieb. Šetríme pri verejnom obstarávaní, pri nákupe kancelárskych potrieb, ale aj tým, že znižujeme počty zamestnancov. Popri tom sa snažíme zvyšovať príjmy, ktoré mestská časť má zo svojho majetku. Preto očakávam, že tento rok budeme vedieť poskytovať služby minimálne vo vlaňajšej kvalite, pričom pripravujeme opatrenia, aby sa aj skvalitnili. Druhou vecou je dlhodobá vízia Nového Mesta, plán priorít a ďalšieho smerovania mestskej časti. Čosi také tu dlhodobo chýbalo, preto chcem, aby sme v roku 2012 takýto plán na niekoľko rokov predstavili. Pripravujeme viacero investičných zámerov, ktoré skvalitnia a zlepšia život v mestskej časti. Budú obnovené tri detské ihriská. Pokračovať budeme aj v rekonštrukcii základných a materských škôl - čoskoro bude nová strecha na Odborárskej, nasledovať budú telocvičňa na Cádrovej a jasle na Robotníckej. Na škole na Českej pribudnú nové okná. Spustíme novú verziu internetových stránok mestskej časti, pripravujeme vznik pracoviska prvého kontaktu. Mladých ľudí poteší, že v Novom Meste pripravujeme vznik skateparku. Pre seniorov tu funguje osem klubov dôchodcov a tak ako minulý rok aj tentoraz chceme minimálne jeden z nich komplexne zrekonštruovať.

Ján MRVA, starosta Vajnor
- Rok 2012 bude pre spoločnosť aj pre samosprávu náročným. Rozpočet mestskej časti Vajnory je skôr pesimistický a úsporný, budeme musieť z neho hradiť v prvom rade všetko, čo nám zo zákona pri plnení samosprávnych, prenesených a verejnoprospešných úloh prislúcha - teda starať sa o zverená komunikácie, o čistenie, a ich opravu, zabezpečovať sociálne služby, financovať školu a škôlku a ak zostane na viac, tak podporíme kultúru, šport a iné či už podujatia alebo činnosti v našej mestskej časti. Chceme sa však venovať príprave projektové dokumentácie na rôzne výzvy ministerstiev z fondov Európskej únie a samozrejme urobíme všetko, aby sme boli aj úspešní. Napríklad pri výstavbe cyklotrás či dostavbe 4 až 5 tried v škole. Chceme pokračovať v rekonštrukcii národnej kultúrnej pamiatky Vajnorský ľudový dom, máme v pláne pripraviť projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu sochy sv. Floriána. Požiadali sme mestskú políciu o pridelenie finančných prostriedkov na nákup štyroch kamier, ktoré by monitorovali verejné priestranstvá v obci. Z vlastných finančných zdrojov plánuje mestská časť pripraviť toľko spomínanú a štátom nezvládnutú elektronizáciu úradu - aby mali občania možnosť aj prostredníctvom internetu podávať rôzne formuláre a komunikovať s odbornými pracovníkmi úradu. Začali sme už s prípravou zmeny územného plánu zón Nemecká dolina a Šúty, ďalej pripravujeme možnú revitalizácie kultúrneho zariadenia Baničova či prestrešenie pódia v Parku pod lipami.

Táňa ROSOVÁ, starostka Starého Mesta
- V roku 2012 budeme pokračovať v tom, čo sme začali v prvom roku. To znamená v otvorení samosprávy občanom, ale aj v napĺňaní môjho volebného programu troch P - poriadok, parky a parkovanie. V oblasti poriadku sa už od minulého roku snažíme dohodnúť s magistrátom, aby nám boli zverené ulice na upratovanie, pretože ľudia nerozlišujú, ktorá ulica patrí našej mestskej časti a ktorá mestu. Som presvedčená, že sa nám to tento rok podarí a obyvatelia, ale aj návštevníci si túto zmenu všimnú. Veľmi mi záleží na tom, aby bola výstavná skriňa hlavného mesta a celého Slovenska v reprezentatívnom stave. Čo sa týka parkov, už v minulom roku sme urobili kus práce, keď sme vymenili lavičky, dobudovali chodníky a skultivovali zeleň. Tento rok sa chceme zamerať na vybudovanie detských ihrísk, aby sme pritiahli do parkov celé rodiny. Oblasť parkovania je asi najproblematickejší bod, pretože sa musíme riadiť zákonmi verejnej správy, ktoré si vyžadujú pri takýchto projektoch dlhšie termíny a aj politickú zhodu. Verím však, že tento rok sa nám podarí zaviesť v Starom Meste novú parkovaciu politiku, ktorá pri zachovaní zvýhodnenia Staromešťanov umožní parkovať v centre meste aj návštevníkom. Budeme tiež pokračovať v budovaní staromestskej komunity podujatiami ako boli Dobrý trh alebo vyriešením situácie s trhom na Žilinskej. Myslím si, že nás čaká ešte množstvo práce, ale keďže už vidím prvé výsledky, táto práca ma napĺňa a veľmi sa na ňu teším aj v roku 2012.

Ľubica KOLKOVÁ, starostka Devína
- Verím, že nový rok sa nebude zásadne odlišovať od roku 2011. A ako sa zmení v roku 2012 kvalita života obyvateľov našej mestskej časti? Názor, či lepšie odpoveď na túto otázku by bola zrejme u každého odlišná, viem len veľmi zhruba načrtnúť, čo v roku 2012 očakávam, čo sa nám podarí na miestnom úrade pre Devínčanov zrealizovať - ideme opravovať havarijný stav Lomnickej a Slovienskej ulice, hľadáme možnosti pre otvorenie ďalšej triedy v škôlke, dúfam že sa nám podarí udržať objemy separácie a likvidácie odpadu aspoň na úrovni roku 2011, keďže poplatok za odvoz a likvidáciu odpadu sa pre rok 2012 neúmerne zvýšil a v spolupráci s magistrátom a Bratislavským samosprávnym krajom sa naďalej snažíme o sprístupnenie ostrova Sihoť pre cyklistov. Samozrejme sa naďalej snažím hľadať východisko z nútenej správy...

Peter ŠRAMKO, starosta Lamača
- V rámci rozpočtových možností sme v roku 2011 zabezpečili samosprávy vrátane všetkých kultúrnych, spoločenských, sociálnych i školských povinností v rámci obce, a pritom sa nám podarilo znížiť záväzky približne o 35 000 €. Očakávam, že i v tomto roku budeme musieť naďalej veľmi rozumne hospodáriť, nakoľko trend finančných príjmov bude pokračovať i v tomto roku. V roku 2012 musíme znížiť záväzky z predchádzajúcich období, a zároveň zo schválených priorít, ktoré sme sa zaviazali v našom volebnom období realizovať. Predpokladáme, že v roku 2012 budú zrealizované aspoň nasledovné: bude vypracovaná dokumentácia zóny „Zečák", zrealizuje sa rekonštrukcia ďalších detských ihrísk, zrealizujeme rekonštrukciu jazierka Na barine, pripravíme projekt na obnovu školského dvora pre športovanie širokej verejnosti a všetkých vekových kategórií. Takisto v tomto roku by sa mal dopracovať projekt rekonštrukcie Malokarpatského námestia. Vzhľadom k tomu, že neplánujeme predaj obecného majetku, snažíme sa na realizáciu našich zámerov získavať finančné prostriedky z externých zdrojov. Záverom chcem vyjadriť poďakovanie všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii lamačskej Ice Arény, pretože pozitívny ohlas na možnosť korčuľovania počas tejto zimy (keď vonku nie sú podmienky na to, aby sa robili prírodné klziská) je veľmi veľký, a radosť a nadšenie všetkých, ktorí chodia do tejto haly je veľmi veľká.

(brn)

Ako jediné zatiaľ neodpovedali ani nereagovali starostky mestských častí Karlova Ves a Vrakuňa.

Páčil sa vám článok?