Bratislava znížila vlani dlh o päť miliónov eur

30.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava znížila v priebehu roku 2011 svoj dlh o päť miliónov eur. Celková finančná zadlženosť bratislavského magistrátu je dnes na úrovni 123,5 milióna eur. Podiel dlhu na bežných príjmoch samosprávy sa dostal v minulom roku na úroveň 66 percent.

Dôvodom boli nižšie príjmy mesta oproti roku 2010, ktoré spôsobila pretrvávajúca finančná kríza. Informoval o tom hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy. Zároveň informoval, že na základe dlhodobej stratégie riešenia dlhovej služby hlavného mesta SR je predpoklad, že po roku 2014 by dlh samosprávy mal klesnúť pod úroveň 100 miliónov eur a celkový podiel dlhu na bežných príjmoch mesta by sa mal dostať na úroveň 50 percent. "Slovenská metropola by tak spĺňala prísne rozpočtové kritéria definované 'protikrízovými' zákonmi," uviedol Andrassy.

Dodal, že úverové zaťaženie mesta komplikujú tiež "zdedené" dlhy mestských organizácií, spoločností s majetkovou účasťou mesta. Najvýraznejšie zaťaženie predstavuje takmer 20-miliónový úver, ktorý súvisí s reštrukturalizáciou dlhov spoločnosti GIB, ktorá realizovala rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu.

Dopravný podnik Bratislava je zaťažený 9,4-miliónovou pôžičkou, ktorá bola použitá na modernizáciu vozového parku (20 trolejbusov, 11 autobusov), a taktiež financovanie strát z predchádzajúcich období. Aktuálne úverové zaťaženie organizácií, spoločností s majetkovou účasťou slovenskej metropoly sa tak dostalo na 103 miliónov eur. Súčasné vedenie mesta má záujem znížiť tento dlh do konca roku 2014 pod úroveň 50 miliónov eur.

Materiál o vývoji dlhovej služby hlavného mesta na roky 2012-2014 predloží poslancom primátor Milan Ftáčnik na štvrtkovom zastupiteľstve 2. februára. Bratislavskí poslanci sa zídu na 11. riadnom zasadnutí od ostatných komunálnych volieb a na programe zastupiteľstva, ktoré sa začína o 8.30 h., je okrem iného návrh Protikorupčného minima pre Bratislavu či opatrenia na odstránenie nedostatkov zistených kontrolou NKÚ pri financovaní rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?