Rosová pripravuje zákon o ochrane zvierat

29.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Prvý slovenský prípad odsúdenia páchateľa, ktorý týral zviera, je výstražný prst pre tých, ktorí podceňujú vážnosť takýchto činov a sú ich schopní. Povedala to poslankyňa Národnej rady SR a starostka Starého Mesta Tatiana Rosová (SDKÚ-DS).

Podľa Rosovej je prvé odsúdenie páchateľa dôkaz, že dlhoročné úsilie o sprísnenie trestov za týranie zvierat sa vyplatilo. Podľa nových pravidiel pôjde páchateľ na 16 mesiacov do väzenia nepodmienečne. Rosová mieni pokračovať v snahách o zlepšenie slovenskej legislatívy na ochranu zvierat. Pripravuje zákon o ochrane zvierat. Nie je podľa nej v poriadku, že na Slovensku takýto zákon chýba. "Máme len ustanovenia vo veterinárnom zákone. Ustanovenia z rôznych zákonov chceme dostať pod jednu hlavičku a slovenskú legislatívu prispôsobiť aj Lisabonskej zmluve, podľa ktorej je zviera cítiaca bytosť," vysvetlila zámer Rosová.

Tvrdí, že na Slovensku je stále ešte mnoho problémov v oblasti ochrany zvierat a treba s tým niečo robiť. Problematický je podľa Rosovej aj poľovnícky zákon, ktorý je príliš benevolentný voči poľovníkom. "Okolnosti, za ktorých môžu zviera zastreliť, nie sú až také prísne, aby nedochádzalo k zbytočným zastreleniam," uviedla. Situáciu by vraj nevyriešila ani novela tohto zákona, ktorá čaká v parlamente na schválenie, avšak zrejme sa ho v tomto volebnom období už nedočká.

Rosová by poľovnícky zákon chcela napadnúť na Ústavnom súde SR. Niektoré jeho ustanovenia sú totiž podľa nej protiústavné. "Napríklad ochrana vlastníctva. Ten zákon umožňuje niekoho zbaviť jeho vlastníctva, ktorým je pes alebo mačka bez toho, aby bolo napríklad nadobudnuté nelegálne," vysvetlila. Na podanie na ÚS SR potrebuje Rosová 30 poslaneckých podpisov. Verí, že ich v súčasnom parlamente ešte nájde.

(TASR)

Páčil sa vám článok?