Staré Mesto odpovedalo podľa infozákona na 1783 otázok

28.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Už viac ako desať rokov môžu občania využívať zákon o slobodnom prístupe k informáciám. V 211 žiadostiach, ktoré zaslali žiadatelia úradu minulý rok, bolo celkovo 1783 otázok. Informoval o tom hovorca mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Tomáš Halán s tým, že na všetky bola v zmysle zákona zaslaná odpoveď.

Na základe infožiadostí sa tak môžu občania dostať k informáciám, ktorými štátny alebo samosprávny úrad disponuje. Prevažná časť žiadostí bola podaná elektronicky alebo poštou.

"Stretávame sa aj s otázkami, za ktoré by si firmy, ale aj občania, museli v normálnom režime zaplatiť. Ide napríklad o územno-plánovaciu dokumentáciu alebo rôzne zoznamy," povedala starostka Starého Mesta Táňa Rosová s tým, že samospráva má už skúsenosti aj so šikanovaním úradu. "Počas dvoch až troch dní odošle jeden žiadateľ desiatky žiadostí," dodala. Na túto tému už hovorila aj s ministerstvom spravodlivosti, aby mohla mestská časť predchádzať paralyzovaniu činnosti niektorých oddelení úradu.

Náklady Starého Mesta na infožiadosti dosiahli celkovo 361,69 eura, z ktorých si najviac "odkrojili" náklady na poštovné. "V týchto nákladoch nie sú ale započítané mzdové náklady pracovníkov, ktorí odpovede vypracovali," dodal Halán.

(TASR)

Páčil sa vám článok?