Navrhujú premenovať dve nábrežia

27.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Matica slovenská v týchto dňoch prišla s návrhom na pomenovanie časti dunajského nábrežia pri Eurovea na Nábrežie generála Štefánika. Jedným z dôvodov je aj to, že v tejto časti nábrežia stojí socha generála Milana Rastislava Štefánika.

„Je logické, že ak pri Eurovei stojí socha Štefánika, ktorú odhalili v roku 2008 pri 90. výročí Pittsburskej dohody, aby sme nábrežie pri Dunaji pomenovali po Štefánikovi. Tak nám velí naša zodpovednosť pred dejinami aj pred výchovou mladej generácie Slovákov k vlastenectvu," uvádza Matica slovenská. V Bratislave je však už jedno priestranstvo po Štefánikovi pomenované - je to Štefánikova ulica. Ako sa vysporiadať s touto duplicitou Matica slovenská neuvádza.

Z iniciatívou na premenovanie iného bratislavského nábrežia prišiel Bratislavčan a fanúšik športu Michal Moncman. Navrhuje, aby sa Nábrežie arm. gen. L. Svobodu premenovalo na Nábrežie Gejzu Reháka. „Je našou morálnou povinnosťou uctiť si významných ľudí minulosti. Jedným z nich je aj MUDr. Gejza Rehák, ktoré 130. výročie narodenia sme si vlani pripomenuli. Bol dlhoročným riaditeľom bratislavskej Štátnej nemocnice, bol senátorom Národného zhromaždenia, stál pri vzniku najslávnejšieho športového klubu na Slovensku - 1. ČsŠK Bratislava, takmer dve desaťročia bol jeho predsedom, bol zakladateľom bežeckých pretekov Devín - Bratislava, ktoré vlani oslávili 90. rokov. Preto navrhujem, aby bol zakladateľ Národného behu Devín - Bratislava ocenený tým, aby z celej trasy behu aspoň úsek dlhý 2,4 km niesol jeho meno. Navrhujem Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu premenovať na Nábrežie Gejzu Reháka a tým vzdať hold človeku, ktorý pre toto mesto tak veľa urobil. Verím, že mestské zastupiteľstvo návrh podporí a pre L. Svobodu nájde inú lokalitu," píše M. Moncman.

Zmena názvov ulíc a verejných priestranstiev je v kompetencii mestského zastupiteľstva. To by malo po parlamentných voľbách rozhodovať o návrhu na premenovanie Predstaničného námestia na Námestie Franza Liszta. S týmto návrhom prišla samospráva Starého Mesta pri príležitosti 200. výročia narodenia, vzhľadom na konanie parlamentných volieb však mestské zastupiteľstvo o návrhu ešte nerokovalo.

(brn)
Páčil sa vám článok?