Novomestské školy by mali byť bezbariérové

26.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Základné a materské školy v bratislavskom Novom Meste by mali mať po rekonštrukcii bezbariérový prístup. Bezbariérové by mali byť všetky školy, ktoré sú zahrnuté v projekte Integrovanej stratégie rozvoja mestských oblastí.

"Chceme umožniť využitie priestorov aj hendikepovaným deťom," povedal pre TASR hovorca novomestského miestneho úradu Marek Tettinger. Bezbariérové by mali byť všetky školy, ktoré sú zahrnuté v projekte Integrovanej stratégie rozvoja mestských oblastí. Samospráva chce cez projekt zrekonštruovať Základnú školu s materskou školou na Odborárskej ulici aj školy na uliciach Za kasárňou, Česká, Sibírska a Riazanská. Z projektu bude financovaná aj veľká časť prostriedkov. "Uchádzame sa o takmer štyri milióny eur. Či nám projekt schvália, by sme mali vedieť v polovici roka," vysvetlil Tettinger.

Na stavebné úpravy Základnej školy s materskou školou na Odborárskej ulici vyčlenili miestni poslanci v tohtoročnom rozpočte 517 650 eur. Posledné veľké úpravy sa na budove robili pred niekoľkými desaťročiami, ostatné boli len dočasné, aby sa zabránilo havarijnému stavu. "Súčasný stav základnej a materskej školy je teda adekvátny ich veku," poznamenal Tettinger.

Poškodené strechy, cez ktoré zateká a devastuje sa murivo, vnútorné omietky, nosné konštrukcie aj podlahy. Energeticky náročné svietidlá a osvetlenie priestorov pôvodnými rozvodmi elektrickej energie. Zanedbané vonkajšie ihriská a neucelený areál. Takto podľa slov hovorcu mestskej časti v súčasnosti vyzerá škola, ktorá je zameraná na angličtinu a výtvarnú výchovu. "Ihriská nedokážu poskytnúť priestor pre pohybové aktivity a areál nespĺňa kritériá pre pohyb detí vo voľnom priestore," dodal.

Rekonštrukciou a modernizáciou školy sa zníži energetická a ekonomická náročnosť prevádzky školy. "Finančné prostriedky, ktoré sa ušetria energetickou úsporou, bude môcť škola investovať do rozšírenia vybavenosti zariadeniami pre vyučovací proces, nákupu učebných pomôcok a kníh, na podporu záujmových aktivít žiakov a využijú sa výhradne pre potreby školy," zdôraznil starosta Nového Mesta Rudolf Kusý (nezávislý). "Budovy dostanú úplne iný vzhľad a výraz. Vytvoria príjemné prostredie pre žiakov, vyučujúcich a rodičia získajú pocit bezpečného miesta pre svoje deti," pokračoval.

Mestská časť zároveň vyčlenila v tohtoročnom rozpočte aj 250.000 eur na rekonštrukciu škôl a predškolských zariadení. "Za tieto prostriedky sa zrealizujú rekonštrukcie objektov základných a materských škôl, ktoré nie sú súčasťou integrovanej stratégie," uzavrel starosta.

(TASR)

Páčil sa vám článok?