Oddelenia miestnych daní upraví úradné hodiny

26.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská samospráva reaguje na zvýšený počet klientov podávajúcich priznanie k dani z nehnuteľností úpravou úradných hodín oddelenia miestnych daní a poplatkov. V pondelok 30. januára a v utorok 31. januára 2012 budú zamestnanci oddelenia k dispozícii od 8.00 do 18.00 h.

Priznanie podávajú fyzické i právnické osoby, ktoré v priebehu uplynulého roka nadobudli v hlavnom meste novú nehnuteľnosť alebo sa na ich pôvodnej nehnuteľnosti zmenil výmer základu dane.

Pre tento rok sa výška dane z nehnuteľností zvýši oproti vlaňajšku v priemere o 20 percent. Majiteľ 3-izbového bytu o rozlohe 80 m2 tak zaplatí o tri až štyri eurá viac. Pri priemernom rodinnom dome sa ročná daň zvýši v priemere o šesť eur. V prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov priznanie podáva len jeden z manželov. Znížiť výšku dane z nehnuteľností je možné napríklad pri občanoch starších ako 70 rokov či daňovníkoch, ktorí sú držiteľmi preukazu ZŤP.

Daňovník môže priznanie zaslať poštou, prípadne ho podá v podateľni oddelenia miestnych daní a poplatkov na Blagoevovej ulici. Bratislavčania platia daň až na základe doručeného platobného výmeru, ktorý im magistrát zašle do konca mája. Právnickým osobám budú platobné výmery zasielané už od druhej polovice februára. V prípade, že daňovník nedodrží lehoty na podanie daňového priznania alebo nezaplatí vypočítanú daň, mesto mu udelí pokutu od troch do 3000 eur.

Samospráva eviduje viac ako 190.000 osôb platiacich daň z nehnuteľností, z ktorej by mala získať 55 miliónov eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?