Čo podľa starostov čaká mestské časti v novom roku (1.)

16.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Počas prvého týždňa nového roku sme oslovili všetkých starostov bratislavských mestských častí, aby priblížili svoje očakávania v ňom. Niektorí stihli odpovedať, ďalší prisľúbili, niektorí nereagovali vôbec. Uverejňujeme teda prvé odpovede.

Aký bude z hľadiska samosprávy vašej mestskej časti rok 2012? Ako sa zmení kvalita života obyvateľov vašej mestskej časti?

Gabriela FERENČÁKOVÁ, starostka Čunova
- Nový rok bude náročný, aj napriek neustále rastúcim požiadavkám na verejnú správu predpokladám, že sa výrazne nebude líšiť od predošlých rokov. Kvalitu života chceme zlepšiť predovšetkým dobudovaním kanalizácie, kde sa už začalo s prácami. Budeme sa snažiť efektívne použiť finančné prostriedky z rozpočtu mestskej časti na rozvojové aktivity tak, aby sa v konečnom dôsledku skvalitnil život všetkých občanov našej mestskej časti.

Dušan ANTOŠ, starosta Rusoviec
- V Bratislave sa na rok 2012 zvýšila daň z nehnuteľností, čo je na jednej strane istá záťaž pre obyvateľov, právnické i fyzické osoby, ale na druhej strane všetky získané zdroje sa využijú na spravovanie a rozvoj mesta a mestských častí. Verím tiež, že nová vláda, ktorá vzíde z marcových volieb, nebude znižovať rozpočty obcí. Predpokladám, že v našej mestskej časti sa podarí udržať porovnateľnú úroveň poskytovaných služieb a zrealizovať aj niektoré investičné akcie. V roku 2011 sme dokončili viaceré väčšie investičné zámery, napr. regeneráciu námestia, stavbu bytového nájomného domu s 9 bytmi, rekonštrukciu Vývojovej ulice, výstavbu kanalizácie na Keltskej ulici a vymenili sme aj väčšiu časť okien na materskej škole. Všetky diela sú určené občanom mestskej časti. Preto verím, že aj vďaka nim sa kvalita ich života v roku 2012 posunie vyššie.

Pavel ŠKODLER, starosta Jaroviec
- Na položené otázky, žiaľ, neviem dať odpoveď, pretože nie som ani prognostik ani jasnovidec. Môžem však sľúbiť, že podnikneme všetky kroky na zlepšenie kvality života našich obyvateľov.

Vladimír BAJAN, starosta Petržalky
- Nový rok bude veľmi ťažký predovšetkým preto, lebo nevieme odhadnúť finančné toky nielen do republiky, ale aj do mesta, a teda aj do mestskej časti. Verím, že zapojením poslancov sa pohneme aj v nových investíciách, nebude to však jednoduché. Verím tiež, že definitívne naštartujeme realizáciu parkovacej politiky. Veľmi vážne na to budú doliehať výsledky marcových volieb a nová vláda. Nie všetko môže ovplyvniť samospráva. Opäť intenzívne vstúpime do úpravy zelene, budovania športovísk, verím, že postavíme prvú verejnú plaváreň v Petržalke. Pokúsime sa zlepšiť podmienky pre voľnočasové aktivity, čo sa týka cykloturistiky. Dokončí sa cyklotrasa na Kopčianskej ulici. Pribudne nová hokejová hala, ktorá by mala verejnosti slúžiť už na jeseň. Pre ľudí, ktorým stačia prechádzky, chceme zlepšiť prostredie väčšou starostlivosťou o nám zverenú zeleň a čistotou, hmatateľné výsledky by malo byť vidieť pri Chorvátskom ramene. Sadovnícky upravíme plochu na Ovsišťskom námestí. Obyvateľom však musí byť jasné, že nemôžem dať ku každému nezodpovednému psičkárovi policajta. Musia byť aktívni, musia spolupracovať, pomôcť aj pri vyhľadávaní neprihlásených psov. Musí sa zmeniť osveta a klíma v Petržalke, jednoducho ľuďom nebude jedno, či sa ich sused správa k okoliu nezodpovedne. V Petržalke pribudne 200 nových košov, bude ich teda dvojnásobne viac. Ku kvalite života prispeje aj 70 nových lavičiek. Seniori sa môžu tešiť na otvorenie šiesteho denného centra - klubu dôchodcov.

Alžbeta OŽVALDOVÁ, starostka Podunajských Biskupíc
- V roku 2012 pokračujeme podľa našich predsavzatí a plánu. Získali sme 18,2 milióna € na 2. etapu kanalizácie, čiže v nej budeme pokračovať a máme naplánované postupné výmeny okien na všetkých základných školách, s ktorými začneme tento rok. V minulom období sme vymenili okná na všetkých siedmich materských škôl, ale náš rozpočet na rok 2012 je reálny. Boli sme jediná mestská časť, ktorá bola proti zvyšovania daní z nehnuteľností. Čo sa týka ostatných služieb, pre obyvateľov nič sa nezmení oproti predošlým rokom. Viac budeme šetriť na chode samosprávy.

Ján SANDTNER, starosta Dúbravky
- Očakávania v každom prípade nie sú povzbudivé. Rozpočet mestskej časti na rok 2012 je v rozsahu minulého roku. Musíme hospodáriť oveľa zodpovednejšie a efektívnejšie. S dôrazom na výdavkovú časť rozpočtu. Prioritami sú školstvo, sociálna sféra a životné prostredie. Do určitej miery bude na kvalitu života občanov vplývať nová vláda, ktorá vzíde z volieb v marci. Veľmi bude záležať na jej rozhodnutiach v oblasti daní, sociálnej a komunálnej politiky a cenovej regulácie. Domnievam sa, že ceny energií porastú. Zvyšovať sa budú dane, ktoré by mali pomôcť obciam a mestám napĺňať rozpočet práve v príjmovej časti. Zároveň možno čakať negatívny dosah na kvalitu života našich občanov. Dúbravka je moderná mestská časť, ale viaceré naše objekty starnú a vyžadujú investície na opravy, napr. školy a dom kultúry - všetko 40-ročné stavby. Napriek solídnej obchodnej infraštruktúre plánujeme v spolupráci s investormi začať s výstavbou Tesca a Kauflandu. Radi by sme, keby mesto pomohlo prepojiť Dúbravku s inými mestskými časťami cyklotrasou.

Milan JAMBOR, starosta Devínskej Novej Vsi
- Pevne verím, že tento rok bude pre našu samosprávu úspešný, chystáme množstvo projektov, ktoré chceme realizovať. Kvalitu života našich obyvateľov chceme zvýšiť realizáciou nasledujúcich projektov: vybudovaním kamerového systému na zvýšenie bezpečnosti našich občanov, rekonštrukciou škôl, kde chceme vymeniť okná na školách v hodnote viac ako 300 000 eur, dostavbou cyklomosta do Rakúska - v máji tohto roka by mal byť dokončený, chceme vybudovať parkovisko pre návštevníkov cyklomosta pri vstupe do Devínskej Novej Vsi v smere od Devína, plánujeme vybudovať zberný dvor na území mestskej časti, plánujeme rekonštrukciu nášho športového areálu a vybraných detských ihrísk.

Jozef KRÚPA, starosta Záhorskej Bystrice
- Minulý rok bol poznačený ekonomickou krízou. Tak ako inde aj u nás sa pozastavili niektoré investorské projekty čo sa prejavilo obmedzením podmieňujúcich príjmov pre mestskú časť a situácia, pokiaľ ide o financie, sa veľmi nezmení ani tento rok. Navyše sme prehrali súdny spor, ktorý je dedičstvom od mojich predchodcov a bude stáť mestskú časť 250 000 eur. Samozrejme, podáme ešte dovolanie na Najvyšší súd. S tým všetkým sa však musíme vyrovnať. Nebude to ľahké, ale je to pre mňa a pre poslancov výzva, či sa nám podarí urobiť, čo sme si predsavzali. Budeme pokračovať v projektoch, ktoré sme začali. Naďalej bude fungovať služba seniortaxi, budeme vydávať mestské noviny Naša Bystrica. Z finančne náročných projektov chceme zrekonštruovať niektoré cesty, zastrešiť plochu hokejbalového ihriska, naďalej, aj keď v nižšej miere, budeme podporovať športové kultúrne a spoločenské organizácie. Ak budeme úspešní v žiadosti o príspevok z envirofondu, vymeníme okná na základnej škole. Nový rok sme začali s mnohými Bystričanmi ohňostrojom a prípitkom na Námestí rodiny. Začal sa teda veselo a optimisticky. Čakajú nás však predčasné parlamentné voľby, všeobecné zvyšovanie cien, znížené príjmy do mestskej kasy, s tým všetkým sa budeme musieť vyrovnať. Pevne verím, že sa s tým vyrovnajú aj spoluobčania Bystričania a aj my ako samospráva v silvestrovskom duchu.

(red)

Páčil sa vám článok?