Definitívna podoba parku by mala byť známa v lete

14.1.2012
0
Definitívna podoba parku by mala byť známa v lete - Racianske
Páčil sa vám článok?

Definitívna podoba parku na Račianskom mýte v Bratislave by mala byť známa v lete. Predbežne odhadované náklady sú 700 000 eur. Ešte predtým chce samospráva vyhodnotiť hlasovanie na internete, diskusiu a podnety občanov.

Výstava architektonických návrhov, ako by mal park vyzerať, sa skončila na novomestskom miestnom úrade začiatkom tohto týždňa. Bratislavčania ešte môžu o návrhoch diskutovať na internetovej stránke www.racko.zanovemesto.sk do konca januára. Podľa Tettingera práve z hlasovania a diskusie občanov vzíde definitívna podoba parku. "Pozorne čítame komentáre ľudí, ktorí na stránke diskutujú a inšpirujeme sa nimi," povedal starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý.

Žiaden z predložených návrhov nepredstavuje podobu parku, ako bude po revitalizácii vyzerať. Návrhy majú za cieľ podporiť diskusiu verejnosti o tom, čo v parku chcú. To bude východiskom pre verejnú súťaž, s ktorou oslovíme profesionálne architektonické kancelárie. V priebežnom hlasovaní sa najviac darí návrhu s číslom 10.

Ako autori o ňom uvádzajú na spomínanej internetovej stránke, tento projekt zachováva 90 percent zelene a deťom zanecháva všetky doteraz vybudované hracie plochy s pridaním bezpečnostných prvkov a nových ihrísk. Dorast bude môcť tráviť voľný čas v novonavrhovanom skateparku s protihlukovou bariérou a podľa projektu sa zrevitalizuje aj fontána, ktorej vodná plocha sa rozšíri.

Na jar by mal byť v parku uskutočnený dendrologický prieskum. "Odborníci zhodnotia zdravotný stav stromov a navrhnú riešenie ako stromy ošetriť a ktoré nahradiť novými," pokračoval Tettinger. V rovnakom čase sa uskutoční aj súťaž, v ktorej samospráva vyberie architektonickú kanceláriu. "Jednou z kľúčových požiadaviek bude, aby architekti pri príprave definitívneho projektu rešpektovali závery verejnej diskusie," dodal hovorca s tým, že samospráva sa chce uchádzať o prostriedky z Európskej únie a každý rok upraviť aspoň časť parku. "Predbežne je celá revitalizácia parku naplánovaná na šesť až sedem rokov. Ak sa nám však podarí získať peniaze, bude možné zrealizovať obnovu aj skôr," pokračoval. Na zasadnutí miestneho zastupiteľstva poslanci Nového Mesta schválili v tohtoročnom rozpočte na obnovu parku 60 000 eur.

Starosta už na začiatku verejnej diskusie definoval jasnú prioritu novomestskej samosprávy, ktorou je zachovanie zelene. "Chceme, aby sa park po revitalizácii stal pre všetkých príjemným miestom na relax, stretnutie s priateľmi či športovanie," dodal Kusý.

(TASR)

Páčil sa vám článok?