Nové Mesto bude hospodáriť s 18,5 milióna eur

14.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava - Nové Mesto vo štvrtok schválilo rozpočet s príjmami a výdavkami mestskej časti na tento rok vo výške 18 522 480 eur. Ako sa uvádza v dôvodovej správe, cieľom je udržať vyrovnaný bežný rozpočet samospráva krátila požiadavky jednotlivých správcov kapitol a rozpočtových organizácií.

Bežný rozpočet je vo výške 14 702 200 eur, kapitálový 3 820 280 eur. Na vyrovnanie kapitálového rozpočtu sa zapájajú zdroje z rezervného fondu.

"My berieme tento rok ako posledný dobrý rok a ako prípravu na rok 2013, ktorý považujeme za veľmi rizikový. Máme teda rok na to, aby sme v každej kapitole našli rezervy a vymysleli systém, ako šetriť. Začali sme šetriť od pracovníkov, poslancov aj starostu," povedal pre TASR starosta Rudolf Kusý. Vzhľadom na daň z nehnuteľností samospráva predpokladá, že rozpočet bude v tomto roku vyšší o 250 000 eur než v roku predchádzajúcom.

Za najdôležitejšie položky v rozpočte považuje starosta investície. "Tento rok vyzerá rozpočet úplne inak, je tam obrovské množstvo investičných akcií. Chceme pripraviť čo najviac investičných akcií," dodal Kusý.

Poslanec Martin Bartoš označil rozpočet Nového Mesta za dobre urobený a to, že ho poslanci schválili v rozpočtovom provizóriu, nie je problém. "Všetky úlohy, ktoré sme si dali na rok 2012, sú finančne zabezpečené," dodal Bartoš. Poslanec Jozef Bielik mal k rozpočtu niekoľko výhrad v súvislosti so stravovaním dôchodcov.

Najväčšie príjmy sú daňové. Výšku príjmov oproti minulému roku ovplyvnilo zvýšenie daní z príjmov fyzických osôb, ktoré samospráva predpokladá v sume 4 610 000 eur. Do rozpočtu ďalej získa peniaze z výnosu dane z majetku a domácich daní - za psa, nevýherné hracie automaty, užívanie verejného priestranstva a poplatky za komunálne a stavebné odpady a taktiež z príjmov z podnikania a vlastníctva majetku či administratívnych a iných poplatkov. Transfery zo štátneho rozpočtu sú v sume 3 104 370 eur, pričom pre školstvo z nich ide takmer 2,9 milióna eur.

Samospráva plánuje prestavať vstup do budovy miestneho úradu, zrekonštruovať konskú železnicu, kluby dôchodcov či zrevitalizovať Skate park. Na obnovu parku na Račianskom mýte, o konečnej podobe ktorého ešte stále diskutujú občania, miestni poslanci vyčlenili 60 000 eur. Ďalších 250 000 eur pôjde na rekonštrukciu a modernizáciu základných a materských škôl, 170.000 eur chce samospráva investovať do obnovy detských ihrísk. Návrh rozpočtu bol koncom minulého roka prerokovaný v miestnej rade, ktorá ho odporučila schváliť.

(TASR)

Páčil sa vám článok?