Župa chce tento rok revitalizovať aj za eurofondy

11.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa aj v tomto roku vďaka eurofondom revitalizujú námestia, verejné priestranstvá miest a obcí, počíta sa aj s trolejbusovou traťou na úseku Pražská – Hroboňová.

V súčasnosti sa cez Operačný program Bratislavský kraj (OPBK) realizuje 10 projektov, ktorých implementácia by mala byť ukončená do konca roka 2012. Ďalšie štyri projekty sa ešte pripravujú, napríklad nové prestupné terminály v Senci a Pezinku. "Bratislavská župa má obmedzené možnosti v čerpaní eurofondov, preto sa snažíme využiť každú príležitosť. Vďaka takýmto projektom sa zvyšuje kvalita života ľudí," povedal dnes predseda BSK Pavol Frešo. Doteraz bolo zazmluvnených 52 projektov, čo predstavuje 25,2 milióna eur. Z tejto sumy bolo vyčerpaných takmer 20 miliónov eur, čo predstavuje čerpanie na úrovni 79,3 %. Ku koncu roka 2011 bolo úspešne ukončených 29 projektov.

Z obnovy verejného priestranstva či revitalizácie námestia sa budú tešiť obyvatelia bratislavských Rusoviec, Karlovej Vsi - Dlhých Dielov, Báhoňa, Limbachu, Dubovej a v Chorvátskom Grobe. V Petržalke revitalizujú Vlastenecké námestie, v Dunajskej Lužnej park s detským ihriskom a tiež sa rekonštruuje multifunkčné ihrisko. Eurofondy sú použité aj na budovanie trolejbusovej trate na úseku Pražská - Hroboňová či preferenciu električkovej dopravy na Vajnorskej radiále.

Riadiaci orgán pre OPBK - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR plánuje začiatkom tohto roka vyhlásiť výzvu na predkladanie Integrovaných stratégii rozvoja mestských oblastí (ISRMO) a ďalšiu výzvu na samostatné dopytovo orientované projekty regenerácie sídiel a budovania cyklotrás. "Žiadateľom o nenávratný finančný príspevok budeme napomáhať tak, aby sa predchádzalo zbytočným chybám. Prioritou BSK je, aby sa aj v budúcom programovom období mohli čerpať štrukturálne fondy určené pre Bratislavský kraj jednoduchšie a zároveň intenzívnejšie," doplnil Frešo.

V minulom roku regionálna samospráva realizovala viaceré projekty z eurofondov. Išlo najmä o revitalizáciu obcí, námestí - Vysoká pri Morave, Bernolákovo, Rusovce, Pezinok, Nová Dedinka, Ružová dolina, Limbach, Senec a mnohé iné.

(TASR)

Páčil sa vám článok?