Zastupiteľstvo schválilo zoznam pamätihodností mesta

16.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Zimný štadión Ondreja Nepelu, budova ministerstva vnútra či Botanická záhrada sú v celomestskom zozname pamätihodností Bratislavy, ktorý má 224 položiek. Schválili ho vo štvrtok mestskí poslanci.

Za pamätihodnosť sa považuje aj najstaršia časť Parku kultúry a oddychu, ktorá pozostáva zo vstupného vestibulu a tanečnej a estrádnej sály. Zaradiť PKO do zoznamu pamätihodností hlavného mesta žiadali občianski aktivisti už v októbri 2008. Mesto Bratislava vyčlenilo na sanáciu budovy 300.000 eur. Hlavné mesto prehralo v decembri spor o platnosti právnych úkonov spojených s PKO so spoločnosťou Henbury Development (majiteľ pozemkov pod PKO) na Okresnom súde Bratislava I. Mesto Bratislava sa proti rozhodnutiu súdu odvolá.

Celomestský zoznam pamätihodností by mal odzrkadľovať dôležitosť postavenia hlavného mesta. Zahŕňa predmety, ktoré po obsahovej či kvalitatívnej stránke reprezentujú Bratislavu a majú význam z celomestského hľadiska. Predmet musí mať výtvarnú, architektonickú či historickú hodnotu, vylúčené sú predmety chránené iným spôsobom. Poslanci o vypracovaní celomestského zoznamu pamätihodností rozhodli na októbrovom zasadaní mestského zastupiteľstva v roku 2010 a jeho prípravou poverili Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave.

Mestské zastupiteľstvo dnes zároveň uložilo riaditeľovi Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivovi Štasselovi povinnosť uverejniť zoznam pamätihodností na webovej stránke organizácie a zabezpečiť jeho priebežnú aktualizáciu. V budúcnosti bude po schválení mestským zastupiteľstvom možné do zoznamu pridávať alebo vynímať ďalšie položky.

Zoznam môže obsahovať hmotné hnuteľné, nehmotné a zaniknuté objekty, predmety alebo javy. Pamätihodnosťami sú predmety lokálneho kultúrno-historického významu, ktoré sú evidované v miestnych zoznamoch a ich výber je výlučne v kompetencii obcí.

(TASR)

Páčil sa vám článok?