Mestskí poslanci zmenili územný plán mesta

16.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo vo štvrtok schválilo návrh územného plánu hlavného mesta - zmeny a doplnky 02 a s tým spojené nariadenie platné od 1. januára 2012. V materiáli je 12 lokalít, ktoré poslanci z neho vyňali v júni tohto roka.

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) uviedol, že išlo o jedno z najťažších hlasovaní mestského zastupiteľstva, materiál vznikol v bývalom volebnom období. Na nové obstarávanie pozitívnych vecí v tomto materiáli by sme potrebovali asi rok a pol až dva roky a nemohli by sme robiť iné, čo potrebujeme z hľadiska územného plánovania, vysvetlil.

V súvislosti s Parkom kultúry a oddychu (PKO), kde mesto hľadá mimosúdne riešenie s majiteľom pozemkov pod ním (Henbury Development, pozn. TASR) primátor Ftáčnik povedal, že schválenie zmien a doplnkov 02 ÚP to neovplyvní. "Žiadny súd nemôže rozhodnúť o tom, že máme zbúrať PKO," konštatoval. Môže napríklad rozhodnúť o náhrade škody, ale to nesúvisí s tým, či sa v lokalite môže postaviť 66.000 m2 alebo 100.000 m2 plochy, dodal.

Poslankyňa Anna Dyttertová (KDH) hlasovala proti. Prijaté zmeny podľa nej poškodia mesto aj občanov. "Boli sme pritlačení k múru argumentmi, že pre dobré veci máme schváliť aj nášľapné míny, veľmi zlé projekty," povedala. Bývalý starosta Ružinova, poslanec Slavomír Drozd (Smer-SD) povedal, že rozhodovanie bolo ťažké. V materiáli je veľa pozitív, negatíva sa dajú riešiť územnými plánmi zón.

V rozprave odzneli názory, že návrh obsahuje pozitívne zmeny a doplnky, ale aj tie, s ktorými nesúhlasia. Rozhodovanie bude ťažké, aj pre posúdenie záujmov mestských častí (MsČ) a mesta. Poslanci spomenuli lokality ako Kráľova hora, PKO, Matador, parčík na Belopotockého ulici, výstavbu komunikácií.

Starostka Devína Ľubica Kolková vyzvala v rozprave, aby poslanci poslali materiál "na smetisko dejín". Poslanec Tomáš Korček (nezávislý), bývalý námestník pre územný rozvoj, pripomenul, že MsČ súhlasili so zmenami a doplnkami. Poslanec Vladimír Kubovič (SZ) konštatoval, že na rozhodnutie čakajú aj seriózni investori. Námestníčka primátora Viera Kimerlingová (KDH) sa vyjadrila, že treba dbať aj na mienku obyvateľov a mieru výškovej zástavby. Pre poslanca Roberta Kaliňáka (Smer-SD) bolo hlasovanie rozhodovaním medzi "väčším a menším zlom". V rozprave vystúpilo 12 občanov, medzi nimi aj aktivisti.

Územný plán Bratislavy schválilo zastupiteľstvo v roku 2007. Prerokovanie zmien a doplnkov Územného plánu 02 bolo na programe v roku 2009. Do materiálu je premietnuté vyhodnotenie stanovísk a pripomienok.

Bratislavský Krajský stavebný úrad (KSÚ) v stanovisku z júna 2010 odporúča materiál zmeny a doplnky 02 mestským poslancom schváliť. MsZ však v júni tohto roka vyňalo z neho 12 lokalít. KSÚ v stanovisku z novembra 2011 však neodporučil schváliť zmeny a doplnky 02. Primátor pripomenul, že bratislavská Krajská prokuratúra dostala sedem podnetov, ktoré spochybňujú oprávnenosť mestského zastupiteľstva vynímať lokality z návrhu ÚP zmeny a doplnky 02.

(TASR)

Páčil sa vám článok?