Župa schválila rozpočet, dlh bude opäť väčší

15.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí krajskí poslanci v piatok schválili návrh rozpočtu na rok 2012. Krajská samospráva ráta s vyrovnaným rozpočtom, v ktorom sú príjmy i výdavky stanovené vo výške 129 899 300,16 eura.

Napriek tomu je v rozpočte na rok 2012 naplánovaný celkový dlh župy vo výške až 42,41 % bežných príjmov BSK, čo kritizovali najmä župní poslanci za Smer-SD. „Deficit kapitálového rozpočtu 14,8 milióna eur chcú krajskí poslanci sanovať úvermi za 12,2 milióna eur a čerpaním 2,7 milióna eur z rezervného fondu. Dlh vo výške 19,8 milióna eur z roka 2009 chcú zvýšiť až na 47,3 milióna eur v roku 2013," kritizoval postup samosprávy poslanec Martin Borguľa (Smer-SD). Pýta sa, či vedeniu župy nejde realizáciou nákladných projektov o enormné zadlženie a vytvorenie tlaku na zvyšovanie daní či masívnejší odpredaj majetku.

Bratislavský župan Pavol Frešo (SDKÚ-DS) tvrdí, že vo výške dlhu sa odzrkadlili aj nepredvídateľné udalosti, ako sú povodne. Cieľom župy je podľa neho stabilizovať úverové zaťaženie župy, aby sa mohlo od roku 2013 znižovať nielen percentuálne, ale aby sa dlžoby aj reálne splácali.

„Kraj v rozpočte predložil reálne čísla, v rozpočte nie sú žiadne skryté dlhy ani nezaplatené faktúry," uviedol P. Frešo, ktorý sa v marcových parlamentných voľbách chystá uchádzať aj o kreslo poslanca Národnej rady SR.

Prioritou rozpočtu Bratislavského kraja sú školstvo, infraštruktúra ciest a čerpanie eurofondov na projekty. Rozpočet predpokladá najväčšie výdavky 44 miliónov eur do školstva, kraj sa chce sústrediť aj na opravu havárií škôl. K rozvojovým programom kraja na budúci rok patrí dostavba cyklomosta cez Moravu, revitalizácia školských ihrísk či modernizácia nemocnice v Malackách.

(brn)
Páčil sa vám článok?