Mesto Bratislava má schválený rozpočet na rok 2012

15.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava bude v roku 2012 hospodáriť s rozpočtom s príjmami a výdavkami vo výške viac ako 221,7 milióna eur vrátane finančných operácií. Návrh rozpočtu dnes schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) po hlasovaní na brífingu povedal, že bez dnešného schválenia zvýšenia daní z nehnuteľností by nebolo možné schváliť rozpočet na budúci rok, a ocenil prístup poslancov. "Bez rozpočtu by mesto hospodárilo v rozpočtovom provizóriu," uviedol. Podľa jeho slov je rozpočet na rok 2012 úsporný, ozdravný a čiastočne rozvojový.

Mestské zastupiteľstvo vyčlenilo napríklad 490 000 eur na budovanie cyklotrás. Rozvojovým impulzom je podľa Ftáčnika aj výstavba mestských nájomných bytov v mestskej časti Petržalka, ktoré postaví mestská organizácia Generálny investor Bratislavy, to poslanci podporili sumou 1,7 milióna eur. Mesto bude ďalej financovať dokončenie rekonštrukcie dvoch sociálnych zariadení pre seniorov za takmer 500 000 eur. Vyčlenené sú aj peniaze na sanáciu terás v Petržalke, kde je najviac panelových bytových domov. Zastupiteľstvo tiež odsúhlasilo balík zmien rozpočtu z dielne mestskej finančnej komisie.

Dopravný podnik Bratislava (DPB), a. s., má na bežné výdavky 51,7 milióna eur. "Dopravný podnik Bratislava nepovažuje navrhovaný príspevok na úhrady výkonov vo verejnom záujme zo strany mesta na rok 2012 vo výške 51,7 milióna eur za dostačujúci. Nepredstavuje totiž navýšenie, ale naopak, zníženie prevádzkových zdrojov až o 3,5 milióna eur v porovnaní s týmto rokom," informoval DPB.

Primátor avizoval, že na februárové mestské zastupiteľstvo predloží návrh, odkiaľ môže hlavné mesto získať financie na ďalšie rozvojové projekty a predloží správu o vývoji mesta za rok 2011 a jeho ďalšom vývoji počas volebného obdobia.

Poslanec Dušan Čaplovič (Smer-SD) v súvislosti s prijatím rozpočtu povedal, že je to dôležité v prospech Bratislavčanov, klub sa podľa neho správal pragmaticky pri hlasovaní o pozmeňujúcich návrhoch. Poslanec Martin Borguľa (Smer-SD) uviedol, že napriek presvedčeniu klubu nezvyšovať dane z nehnuteľností a po rozhovoroch s primátorom sa rozhodli kvôli finančnej situácii mesta návrh podporiť. "Primátor si osvojil náš návrh na opatrenia na zvýšenie efektívnosti výberu dane," uviedol Borguľa.

(TASR)

Páčil sa vám článok?